Wat gebeurt er met je, als je ontdekt dat je partner seksverslaafd is? Het is een schok die je hele werkelijkheid op z’n kop zet. Je dacht samen een leven te delen, maar ineens blijkt er een wereld te zijn waar jij geen weet van had. Het ontdekken dat je partner seksverslaafd is, voelt alsof de grond onder hun voeten wegzakt. Verwarring, machteloosheid en de zoektocht naar houvast.. En over de moed die het vraagt om door te gaan — met of zonder de ander.
Partners van mensen met een seksverslaving beschrijven de periode na de ontdekking vaak als een soort emotionele en psychische orkaan. De ene vraag roept de andere op:
-
Wat is er gebeurd?
-
Wie is mijn partner eigenlijk écht?
-
Waarom voelde ik al die tijd dat er iets niet klopte?
- Wat is er nog meer niet waar?
In deze fase leven veel partners in een soort hyperalertheid. De behoefte aan informatie wordt allesoverheersend, omdat er een enorme innerlijke onveiligheid is ontstaan. Als groepscounselor hoor ik dit veel: het zoeken naar grip is een poging om het emotionele systeem tot rust te brengen. Maar zolang er onduidelijkheid blijft, blijft ook de stress voortduren.

Leren lopen terwijl je valt
Wat veel partners ervaren na de ontdekking van seksverslaving, is dat hun wereld pas net begint te wankelen — terwijl de ander al lijkt te willen bouwen aan herstel. Er ontstaat een pijnlijk verschil in tempo. Voor de partner is de ontdekking vaak het begin van een crisis: een diep existentiële schok die alles raakt — vertrouwen, identiteit, lijf, liefde. Alsof je wordt neergeslagen terwijl de ander al opstaat en zegt: ‘Kom, laten we verder.’
Soms lijkt het alsof de ander ‘opluchting’ voelt, omdat het geheim eruit is. Maar voor de partner komt de waarheid juist binnen als een explosie. Er is nog geen overzicht, geen houvast, geen rust. Er is alleen de klap, en de leegte daarna. Een tijd geleden vertelde een partner me: “Hij leek wel opgelucht. Hij had het licht gezien en voelde weer hoop, zei hij. Maar ik was alleen maar in paniek, ik wist nog niet eens of ik nog ademhaalde.”
Betrayal trauma: het verborgen letsel
Partners zijn niet zomaar figuranten in het verhaal van seksverslaving. Ze dragen hun eigen wonden en wat veel mensen (en ook hulpverleners) niet weten is dat er in veel gevallen sprake van betrayal trauma: een vorm van trauma die ontstaat wanneer iemand in wie je volledig vertrouwde, een verborgen leven blijkt te hebben geleid. Het gaat hier niet om een enkele misstap, maar om een langdurig patroon van geheimhouding, liegen, gaslighting of het verdraaien van de werkelijkheid. En dat raakt aan de basisbehoeften van een mens en de liefdesrelatie: veiligheid, verbondenheid, hechting en waarheid.
Symptomen die sterk lijken op posttraumatische stress:
-
constante hyperalertheid of paniekgevoelens
-
flashbacks, nachtmerries of herbelevingen
-
woede-uitbarstingen of juist emotionele afvlakking
-
een gevoel van vervreemding van het eigen lichaam of het eigen seksueel verlangen
-
moeite met vertrouwen, ook in andere relaties
-
schaamte, zelftwijfel, een geknakt zelfbeeld

“When we lose connection with our loved one,
we lose our emotional equilibrium and sense of direction.”
- Dr. Sue Johnson
Het verhaal van Emma
Wat betrayal trauma zo complex maakt, is dat het ontstaat binnen de relatie die juist bron van liefde, veiligheid en intimiteit zou moeten zijn. Het is een wond die raakt aan je diepste verbinding — en die vaak jarenlang verborgen blijft, zelfs voor jezelf. Betrayal trauma is geen ‘reactie’ op een gebeurtenis, maar een fundamentele ontregeling van binnenuit. Het erkennen ervan is geen bijzaak, maar een voorwaarde voor herstel. Want pas wanneer de ervaring van de partner serieus genomen wordt, ontstaat er ruimte voor verwerking, voor grenzen, voor rouw — en soms, voor een andere manier van verbinden.
In de nieuwste aflevering van Liefde Zonder Masker hoor je het verhaal van Emma. Tweeënhalf jaar geleden ontdekte ze dat haar man seksverslaafd was. De impact was allesverwoestend. Net als bij zovelen werd haar wereld in één klap onherkenbaar. Maar samen zochten ze hulp. En vandaag deelt Emma wat haar heeft geholpen: de diepe dalen die ze doormaakte, de steun die ze vond, en de kracht die langzaam terugkeerde. Haar verhaal is nu te beluisteren via Liefde Zonder Masker op Spotify.
Voel je vrij om (anoniem) te reageren op het blog of de podcast aflevering:
Reactie plaatsen
Reacties