FAQ's - Veelgestelde vragen over hypnose en hypnotherapie 

 

Wat is hypnose

Er zijn weinig onderwerpen waar zoveel misverstanden over bestaan als over hypnose, hypnotherapie en trance. Ik heb in het verleden wel eens meegemaakt dat iemand op een feestje mij niet meer durfde aan te kijken toen ze hoorde dat ik als hypnotherapeut werkte. Feit is echter dat bijna iedereen wel eens in trance is geweest, hoewel bijna niemand het zo zal noemen. Heb je jezelf wel eens betrapt op dat je aan het dagdromen was en alles om je heen vergat? Of ben je ooit zo opgegaan in een boek of iets wat je deed waardoor je niet eens opmerkte dat iemand tegen je aan het praten was? Dit soort momenten noemde Milton Erickson, dagelijkse trances. Erickson (zie de foto hieronder) was een Amerikaans psychiater en werkte meer dan 50 jaar met hypnose, hij wordt algemeen gezien als de grondlegger van de moderne hypnotherapie.

 

Dagelijkse trances zijn ervaringen die lijken op een hypnotische trance bij een hypnotherapeut. Het belangrijkste verschil tussen deze vormen van alledaagse trance en een hypnotische trance is de motivatie en doelgerichte suggesties, zoals ontspanning, goed slapen of vermindering van angst.
 

Is hypnose hetzelfde als slaap?

Nee, dit zijn twee zeer verschillende bewustzijnstoestanden. Maar de verwarring is niet zo vreemd want van buiten ziet er uit alsof iemand slaapt. Daarbij betekent het woord hypnose 'slaap' in het Grieks. De term hypnose is geïntroduceerd in de 19e eeuw door de Britste arts James Braid. Braid is later op deze naam terug gekomen omdat hij ontdekte dat slaap iets heel anders was, toen was de term hypnose echter al wijdverspreid.
 

Wat is hypnotherapie?

Volgens professor Mark Jensen, van de universiteit van Washington Medical Centre is hypnotherapie "een vorm van psychotherapie waar hypnose en trance als therapeutisch middel wordt ingezet om tot verandering te komen van gevoel, gedrag of gedachten". Dat vind ik wel een mooie definitie.
 

Waar wordt hypnotherapie voor gebruikt?

Hypnotherapie wordt ingezet om tot verandering te komen van gedrag, gevoel en gedachten. Het wordt onder andere ingezet bij stressgerelateerde klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar ook bij angsten, slaapproblemen, pijnreductie, eetproblemen, roken, depressieve klachten en traumaverwerking. Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij verandering in het onbewuste plaatsvindt, het is daarmee dus heel anders dan bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, waarbij iemand heel bewust gedrag probeert te veranderen. Ik werk vooral veel met mensen met verslavingen en angsten. 

 

Hoe voelt hypnose?

Hypnose (of trance) voelt vooral erg ontspannen. En omdat ieder mens dagelijks in trance gaat voelt het daarom ook heel natuurlijk. In tegenstelling wat je dus wel eens op tv ziet ben je dus niet in slaap. Dat zou ook heel onhandig zijn omdat de therapeut met je moet kunnen communiceren in de sessie.
 

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

Bijna iedereen kan gehypnotiseerd worden, ik maak het in mijn praktijk wel eens mee dat mensen wat lastiger in trance gaan, maar dat vraag alleen wat meer creativiteit van de therapeut. De illusie dat alleen mensen met een laag IQ gehypnotiseerd kunnen worden is onwaar. Het is zelfs zo dat mensen met een heel laag IQ eigenlijk veel moeilijker in trance kunnen, omdat ze zich moeilijker kunnen concentreren.
 

Moet ik er in geloven?

Nee, dat hoeft niet. Wat wel belangrijk is dat je het wil. Iemand die niet gehypnotiseerd wil worden zal ook niet in trance gaan. Je kan het vergelijken met als de tandarts vraagt of je je mond open wil doen. Als jij dan zegt 'nee', dan gebeurt er ook niks. Dat is hetzelfde bij de hypnotherapeut, als jij denkt 'hier ga ik niet in mee', dan gebeurt er niks.
 

Is het mogelijk dat ik niet uit hypnose kom?

Nee, dat is onmogelijk. Mocht de onwaarschijnlijke situatie ontstaan waarin een client in een heel diepe trance is en de therapeut zou flauwvallen, dan zijn er twee mogelijkheden: 1 de client komt langzaam uit trance. 2 de trance gaat over in slaap, waaruit de client vervolgens ook weer ontwaakt.
 

Onthoud ik alles wat er in hypnose is gebeurd?

Ja, je onthoudt in principe alles wat er gebeurt in een sessie.

 

 

Wie is de therapeut?

De hypnotherapeut ben ik, degene die de vragen beantwoordt, Erik Willems. Ik heb sinds 2009 een praktijk voor hypnotherapie in Amsterdam west. Naast mijn werk als therapeut werk ik als counselor bij ITMYS verslavingszorg in Hilversum en als docent bij Academie Hypnos in Bussum.  Als je nog meer wil weten kan je in het menu klikken op 'de therapeut'. 

Hoeveel sessies zijn er nodig en wat kost het?

Een sessie kost 110 euro en duurt 75 minuten. Het aantal sessies is afhankelijk van de problematiek en wordt besproken bij de eerste afspraak. Voor een compleet overzicht van kosten en de voorwaarden ga naar de pagina kosten. 
 

Wat is het onbewuste?

In hypnotherapie maken we een onderscheid tussen het bewuste en het onbewuste. Het bewuste is je denken en daar waar je aandacht is. Je onbewuste is de plek van je emoties, je herinneringen, je gedragspatronen en gewoontes. De definitie die veel psychologen tegenwoordig gebruiken is: het onbewuste bestaat uit alle psychologische processen waarvan we ons niet bewust zijn, maar die ons gedrag (of ons denken, of onze emoties) wel beïnvloeden.

Volgens Ab Dijksterhuis, hoogleraar psychologie van het onbewuste, doet het onbewuste zo ongeveer alles wat psychologisch van belang is. Ons bewustzijn wordt alleen af en toe geconfronteerd met het eindproduct. Vaak wordt het inzichtelijk gemaakt met de ijsberg, waar het topje boven het water het bewuste voorstelt en datgene onder de oppervlakte, het onbewuste. 

Is Hypnoworks aangesloten bij een beroepsorganisatie?

Hypnoworks is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) en bij koepelorganisatie RBCZ. Hier kunnen zich alleen therapeuten aansluiten die in Nederland gecertificeerd zijn en een driejarige opleiding (HBO niveau) tot hypnotherapeut hebben gevolgd. Via de Via de NBVH en de koepelorganisatie RBCZ valt de therapeut onder een onafhankelijk klacht- en tuchtrecht.

 

Hoe zit het met showhypnose?

De meeste mensen kennen hypnose alleen van TV of uit een theatershow. Hierin lijkt het alsof de hypnotiseur (het zijn op de een of andere manier altijd mannen) iedereen met slechts een knip met zijn vingers alles kan laten doen wat hij wil. Hij controleert schijnbaar het gevoel, het gedrag en de gedachten van al zijn slachtoffers. Het is belangrijk voor de show-hypnotiseur dat iedereen ook geloofd dat dit zo is.

De opbouw van een hypnose-show is overal op de wereld hetzelfde. Het belangrijkste is dat de show-hypnotiseur mensen op zijn podium heeft die suggestibel zijn (zeer openstaan voor suggesties van anderen). Een klein percentage van alle mensen staan zo open voor suggesties en gaan daarom heel makkelijk in trance. Het doel van de show-hypnotiseur is om die mensen eruit te pikken voor zijn show want dat zijn de mensen die bijna alles doen.Bij showhypnose is het heel belangrijk dat je gelooft dat de show-hypnotiseur jou kan hypnotiseren. Wanneer iemand denkt 'wat zijn die flapdrol met een glazige blik mij aan te staren', zal er ook niets gebeuren.

Je zou dus kunnen zeggen dat alle vormen van hypnose, zelfhypnose zijn. Het moge duidelijk zijn dat een hypnotherapeut trance gebruikt voor therapeutische doeleinden: verandering van gevoel, gedrag of gedachten die voortkomen uit de wens van de client.