FAQ's - Veelgestelde vragen over hypnose en hypnotherapie 

 

Wat is hypnose

Hypnose is een natuurlijke bewustzijnstoestand die wordt gekenmerkt door gerichte aandacht, diepe ontspanning en verhoogde suggestibiliteit, dat wil zeggen: de mate waarin iemand openstaat voor suggesties. Tijdens hypnose gaat de persoon in een ontspannen trance-achtige staat waarin ze meer openstaan voor suggesties en toegang hebben tot hun onderbewuste.

Wat is hypnotherapie

Volgens professor Mark Jensen van de universiteit van Washington Medical Centre is hypnotherapie "een vorm van psychotherapie waar hypnose en trance als therapeutisch middel wordt ingezet om tot verandering te komen van gevoel, gedrag of gedachten". 

Hypnotherapie is een vorm van therapie die hypnose gebruikt om individuen te helpen hun onderbewuste te bereiken en positieve veranderingen aan te brengen in hun gedrag, emoties of gedachten. Het is een complementaire therapie die kan worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan problemen zoals angst, depressie, fobieën en verslavingen. Een gecertificeerd hypnotherapeut begeleidt de client naar een staat van hypnose en gebruikt vervolgens verschillende therapeutische technieken om de specifieke behoeften van de persoon aan te pakken. 

Wat hypnotherapie niet is

Soms hebben mensen het idee dat ze naar een therapeut gaan, wat hun probleem uitleggen, waarna de therapeut ze vraagt om hun ogen te sluiten en ze na een uur weer hun ogen opendoen en hun problemen weg zijn. Dat is niet hoe ik werk. Als dat is wat je zoekt, dan kan je beter op zoek naar een hypnotiseur, in plaats van een hypnotherapeut.

Als hypnotherapeut maak ik natuurlijk ook gebruik van hypnose, of therapeutische trance, maar dat is eerder een middel en niet het doel. Ik werk bijvoorbeeld in trance met delenwerk, waarbij je in trance in contact komt met een trauma deel, de innerlijke criticus of een innerlijk kind. Ook werk ik met regressie om onopgeloste en onverwerkte pijn uit het verleden los te laten en op een gezonde manier te verwerken. 

Gebruik je alleen hypnotherapie?

Nee, als gecertificeerd therapeut moet ik me ieder jaar bijscholen. In de loop van de jaren heb ik bijscholingen gedaan zoals EMDR, minfulnes, ACT en werken met de polyvagaal theorie. Ik werk dus met meerdere methoden waarvan de meeste gericht zijn op verandering in het onbewuste. 

Wie is de therapeut

De hypnotherapeut ben ik, degene die deze vragen beantwoordt, Erik Willems. Ik heb sinds 2009 een praktijk voor hypnotherapie in Amsterdam west. Naast mijn werk als therapeut werk ik als counselor bij ITMYS verslavingszorg in Hilversum en als docent bij Academie Hypnos in Bussum.  Als je nog meer wil weten, klik dan hier

Waar wordt hypnotherapie voor gebruikt?

Hypnotherapie wordt onder andere ingezet bij stressgerelateerde klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar ook bij angsten, slaapproblemen, pijnreductie, eetproblemen, roken, depressieve klachten en traumaverwerking. Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij verandering in het onbewuste plaatsvindt, het is daarmee dus heel anders dan bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, waarbij iemand heel bewust gedrag probeert te veranderen. 

Is hypnose hetzelfde als slaap?

Nee, dit zijn twee zeer verschillende bewustzijnstoestanden. Maar de verwarring is niet zo vreemd want van buiten ziet er uit alsof iemand slaapt. Daarbij betekent het woord hypnose 'slaap' in het Grieks. De term hypnose is geïntroduceerd in de 19e eeuw door de Britste arts James Braid. Braid is later op deze naam terug gekomen omdat hij ontdekte dat slaap iets heel anders was, toen was de term hypnose echter al wijdverspreid.

Moet ik er in geloven?

Nee, dat hoeft niet. Wat wel belangrijk is dat je het wil. Iemand die niet gehypnotiseerd wil worden zal ook niet in trance gaan. Je kan het vergelijken met als de tandarts vraagt of je je mond open wil doen. Als jij dan zegt 'nee', dan gebeurt er ook niks. Dat is hetzelfde bij de hypnotherapeut, als jij denkt 'hier ga ik niet in mee', dan gebeurt er niks.

Als een client angst heeft om bijvoorbeeld de controle te verliezen, dan is het goed om dat van tevoren te bespreken. 

Hoe voelt hypnose?

Hypnose (of trance) voelt vooral erg ontspannen. En omdat ieder mens dagelijks in trance gaat voelt het daarom ook natuurlijk. In tegenstelling wat je dus wel eens op tv ziet ben je dus niet in slaap. Dat zou ook heel onhandig zijn omdat de therapeut met je moet kunnen communiceren in de sessie. Dus je bent ook niet 'weg' of - ook een veelvoorkomend misverstand - alles vergeten na een sessie. 

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

Bijna iedereen kan gehypnotiseerd worden, ik maak het in mijn praktijk wel eens mee dat mensen wat lastiger in trance gaan, maar dat vraag alleen wat meer creativiteit van de therapeut. Het idee dat alleen mensen met een laag IQ gehypnotiseerd kunnen worden is onwaar. Het is zelfs zo dat mensen met een heel laag IQ eigenlijk moeilijker in trance kunnen, omdat ze zich minder makkelijk kunnen concentreren.

Hoeveel sessies zijn er nodig en wat kost het?

Een sessie kost 115 euro en duurt 75 minuten. Het aantal sessies is afhankelijk van de problematiek en wordt besproken bij de eerste afspraak. Voor een compleet overzicht van kosten en de voorwaarden ga naar de pagina kosten

Wat is het onbewuste?

In hypnotherapie maken we een onderscheid tussen het bewuste en het onbewuste. Het bewuste is je denken en daar waar je aandacht is. Je onbewuste is de plek van je emoties, je herinneringen, je gedragspatronen en gewoontes. Een veelgebruikte definitie is: het onbewuste bestaat uit alle psychologische processen waarvan we ons niet bewust zijn, maar die ons gedrag (of ons denken, of onze emoties) wel beïnvloeden.

Volgens Ab Dijksterhuis, hoogleraar psychologie van het onbewuste, doet het onbewuste zo ongeveer alles wat psychologisch van belang is. Ons bewustzijn wordt alleen af en toe geconfronteerd met het eindproduct. Vaak wordt het inzichtelijk gemaakt met de ijsberg, waar het topje boven het water het bewuste voorstelt en datgene onder de oppervlakte, het onbewuste. 

Is Hypnoworks aangesloten bij een beroepsorganisatie?

Hypnoworks is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) en bij koepelorganisatie RBCZ. Hier kunnen zich alleen therapeuten aansluiten die in Nederland gecertificeerd zijn en een driejarige opleiding (HBO niveau) tot hypnotherapeut hebben gevolgd. Via de NBVH en de koepelorganisatie RBCZ valt de therapeut onder een onafhankelijk klacht- en tuchtrecht.

Hoe zit het met showhypnose?

De meeste mensen kennen hypnose alleen van TV of uit een theatershow. Hierin lijkt het alsof de hypnotiseur (op de een of andere manier zijn het meestal mannen) iedereen met slechts een vingerknip alles kan laten doen wat hij wil. Hij controleert schijnbaar het gevoel, het gedrag en de gedachten van zijn 'slachtoffers'. Het is belangrijk voor de show-hypnotiseur dat iedereen ook geloofd dat dit zo is.

De opbouw van een hypnose-show is overal op de wereld hetzelfde. Het belangrijkste is dat de show-hypnotiseur mensen op zijn podium heeft die suggestibel zijn (zeer openstaan voor suggesties van anderen). Een klein percentage van alle mensen gaan super makkelijk in trance. Het doel van de show-hypnotiseur is om die mensen eruit te pikken voor zijn show want dat zijn de mensen die bijna alles doen. Bij showhypnose is het heel belangrijk dat je gelooft dat de show-hypnotiseur jou kan hypnotiseren. Wanneer iemand denkt 'wat zijn die flapdrol met een glazige blik mij aan te staren', zal er ook niets gebeuren.

Showhypnose bestaat dus echt. Het verschil met een hypnotherapeut is dat een hypnotherapeut trance gebruikt voor therapeutische doeleinden en niet voor vermaak. 

Is het mogelijk dat ik niet uit hypnose kom?

Nee, dat is onmogelijk. Mocht de onwaarschijnlijke situatie ontstaan waarin een client in een heel diepe trance is en de therapeut zou flauwvallen, dan zijn er twee mogelijkheden: 1 de client komt langzaam uit trance. 2 de trance gaat over in slaap, waaruit de client vervolgens ook weer ontwaakt.