Werken met verslavingen

 

Ken jij iemand in je omgeving die een verslaving heeft? Die kans is heel groot, want in Nederland kampen meer dan 1,7 miljoen mensen met een vorm van verslaving. En daar wordt een aantal gedragsverslavingen nog niet eens bij gerekend. Wat kan hypnose en hypnotherapie betekenen in het proces van herstellen van een verslaving? Daar gaat deze tweedaagse workshop over.
 

Verslavingsdeskundige Dr. Kevin McCauley zegt dat als Dr. Evil (uit de Austin Powers films) een ziekte zou kunnen bedenken, verslaving waarschijnlijk zijn meest briljante idee zou zijn. ‘Er is namelijk geen enkele ziekte die zo verwarrend, naar en moeilijk te begrijpen is als verslaving’. Waarom doet iemand iets wat zoveel narigheid met zich meebrengt? Mensen verliezen hun gezondheid, hun geld, hun eigenwaarde en het zorgt voor isolatie en eenzaamheid. Het is niet voor te stellen dat iemand hiermee blijft doorgaan, ondanks de consequenties, dus waarom? Deze vraag heb ik mezelf tijdens mij actieve verslaving ook talloze malen wanhopig gesteld: 'Waarom doe ik dit? Ik wil het niet doen, dus waarom doe ik dit?!'
 

Waarom raakt iemand verslaafd?

Keith Richards, de gitarist van de Rolling Stones, iemand die zo ongelofelijk veel drugs heeft gebruikt dat het een wonder mag heten dat hij nog leeft, schrijft in zijn biografie: ‘De heroïne was allemaal een zoektocht naar vergeten’. De verslaafde wil iets vergeten, iets niet voelen, de pijn verzachten, zijn hoofd even stilzetten. Arts en verslavingsdeskundige Gabor Maté zegt: 'Je moet niet kijken wat er mis is met een verslaving, maar wat er goed aan is'. Met andere woorden: wat krijgt iemand uit de verslaving wat hij niet heeft. Hij ziet verslaving als een coping mechanisme, een manier om om te gaan met pijnlijke jeugdervaringen.

 

Hypnotherapie en verslaving

Hoe kan hypnotherapie een rol spelen in het behandelen van verslaving? Een verslaving is geen logisch of rationeel probleem, want als dat zo zou zijn dan zou iemand gewoon kunnen besluiten om te stoppen. Het is ook geen onwil, of een gebrek aan intelligentie. Het is alsof de verslaving een deel buiten je bewuste wil om is, een deel wat sterker is dan jij. Daarom ervaart iemand met een verslaving ook vaak zo'n sterk conflict in zichzelf, hij wil niet, maar doet het keer op keer toch. Dit ondermijnt het gevoel van eigenwaarde keer op keer, waardoor iemand opnieuw naar de verslaving grijpt. Het is pijnlijk om te zien dat de problemen van de verslaafde erger worden door de manier waarop hij ze probeert op te lossen.

Hypnotherapie is juist effectief om contact te maken met die delen die buiten ons bewuste vallen, zoals dat 'verslavingsdeel'. Daarnaast is het behandelen van grote of kleine trauma's uit de jeugd een zeer belangrijk onderdeel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 90% van de mensen met een verslaving zogenaamde Adverse Childhood Experiences hebben, Schadelijke ervaringen in de jeugd. Dat wil niet altijd zeggen dat iedereen heel heftige trauma's heeft meegemaakt, ook een gevoel van 'jezelf niet kunnen zijn' in je jeugd, of een gebrek aan veiligheid, pesten, of een gevoel van afwijzing door ouders of leeftijdsgenoten kunnen een enorme impact hebben en ten grondslag liggen aan verslaving. 

Hypnotherapie is een zeer mooie en effectieve methode om die delen te onderzoeken en te transformeren, die normaal gesproken niet behandeld worden met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, medicatie of een 12-stappen programma.
 

Wat aan bod komt:

 • Wat is verslaving
 • Hoe ontstaat een verslaving
 • Bestaat er zoiets als verslavingsgevoeligheid en wat is dat
 • Zijn er verschillen in verslaving of komen ze allemaal op hetzelfde neer
 • Wat doet een verslaving met de hersenen
 • Wat zijn beschermende factoren om verslaving te voorkomen
 • Wat zijn de meest gebruikte behandelmethoden op dit moment in de GGZ
 • Wat is de rol van hypnotherapie bij herstel
 • Verschillende behandelmethoden vanuit de hypnotherapie, ACT en NLP
 • Het belang van werken met een therapeutisch doel
 • De rol van schaamte en schuld bij verslavingen en herstel
 • Het belang en de rol van zelfhulpgroepen zoals AA of NA
 • Wat te doen bij terugval
 • Aanbevolen literatuur

De docent:

Erik Willems is hypnotherapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van verslavingen. In de loop van de jaren heeft hij gewerkt met mensen met cocaïne verslaving, alcoholverslaving, eetstoornissen, gameverslaving, gokverslaving, seks- en pornoverslaving, blowen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat hypnotherapie een zeer waardevolle rol kan spelen bij het loskomen van verslavingen. Dat zeg ik als therapeut én als ervaringsdeskundige.’

 

Praktisch:

Data: data volgen 
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Locatie: academie Hypnos in Bussum. Herenstraat 64A 1hg, 1406 PH Bussum (10 min. lopen van station Naarden-Bussum of Bussum-Zuid)
Kosten: € 358,- (incl. 0% btw)
Accreditatie: Alle bij- en nascholingen zijn geaccrediteerd door de NBVH, VNT en VIT. Elke dag levert 6 punten op.
Inschrijving: Mail naar info@hypnos.nl of telefonisch op 06 4499 8897.
Je ontvangt een syllabus en koffie en thee zijn inbegrepen bij de prijs.