Hypnotherapie en verslavingen

 

Verslavingsdeskundige Dr. Kevin McCauley zegt dat als Dr. Evil (uit de Austin Powers films) een ziekte zou kunnen bedenken, verslaving waarschijnlijk zijn meest briljante idee zou zijn. 'Er is namelijk' zo zegt hij 'geen enkele ziekte die zo verwarrend, naar en moeilijk te begrijpen is als verslaving.' Hoe kan het dat iemand iets doet wat zoveel ellende en narigheid met zich meebrengt? Mensen verliezen hun gezondheid, hun geld, hun eigenwaarde en worden steeds eenzamer. Het is niet voor te stellen dat iemand hiermee blijft doorgaan, ondanks de consequenties. En toch is dat precies wat verslaving is. 

Waarom raakt iemand verslaafd?

Ruim 1,7 miljoen mensen in Nederland kampen met een verslaving, dit is exclusief een aantal gedragsverslavingen. Dus ook als cliënten het niet benoemen is de kans heel groot dat ze zelf een vorm van verslaving hebben of iemand in hun omgeving kennen in hun omgeving die verslaafd is. 

 

Waarom raakt iemand verslaafd, lijkt een simpele vraag, maar helaas is het antwoord minder simpel. Verschillende deskundigen geven heel verschillende antwoorden op die vraag. Er zijn mensen die verslaving zien als een chronische hersenziekte waarbij genetische aanleg bij betrokken is. Er zijn ook mensen die het zien als moreel falen en zwakte (niet in de laatste plaats vindt de verslaafde dat zelf vaak). Weer anderen zien het als een leerproces wat uit de hand is gelopen. En er zijn mensen die verslaving zien als  een reactie op onderliggend lijden en onverwerkt trauma. Al die verschillende visies laten zien hoe complex een verslaving is, of zoals psychiater Els Noorlander zegt "Verslaving is een raadselachtig fenomeen. Er is niemand in de hele wereld die het echt begrijpt."

 

Keith Richards, de gitarist van de Rolling Stones, iemand die zo ongelofelijk veel drugs heeft gebruikt dat het een wonder mag heten dat hij nog leeft, schrijft in zijn biografie: ‘De heroïne was allemaal een zoektocht naar vergeten’. De verslaafde wil iets vergeten, iets niet voelen, de pijn verzachten, zijn hoofd even stilzetten. Arts en verslavingsdeskundige Gabor Maté zegt: 'Je moet niet kijken wat er mis is met een verslaving, maar wat er goed aan is'. Met andere woorden: wat krijgt iemand uit de verslaving wat hij niet heeft. Hij ziet verslaving als een coping mechanisme, een manier om om te gaan met pijnlijke jeugdervaringen.

 

Hypnotherapie en verslaving

Hoe kan hypnotherapie een rol spelen in het behandelen van verslaving? Een verslaving is geen logisch of rationeel probleem, want als dat zo zou zijn dan zou iemand gewoon kunnen besluiten om te stoppen. Het is ook geen onwil, of een gebrek aan intelligentie. Het is alsof de verslaving een deel buiten je bewuste wil om is, een deel wat sterker is dan jij. Daarom ervaart iemand met een verslaving ook vaak zo'n sterk conflict in zichzelf, hij wil niet, maar doet het keer op keer toch. Dit ondermijnt het gevoel van eigenwaarde keer op keer, waardoor iemand opnieuw naar de verslaving grijpt.

 

Het is pijnlijk om te zien dat de problemen van de verslaafde erger worden

door de manier waarop hij ze probeert op te lossen.

Hypnotherapie is juist effectief om contact te maken met die delen die buiten ons bewuste vallen, zoals het 'verslavingsdeel'. Daarnaast is het behandelen van grote of kleine trauma's uit de jeugd een zeer belangrijk onderdeel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 90% van de mensen met een verslaving zogenaamde Adverse Childhood Experiences hebben, schadelijke ervaringen in de jeugd. Dat wil niet altijd zeggen dat iedereen heel heftige trauma's heeft meegemaakt, ook een gevoel van 'jezelf niet kunnen zijn' in je jeugd, of een gebrek aan veiligheid, pesten, of afwijzing door ouders of leeftijdsgenoten kunnen een enorme impact hebben en ten grondslag liggen aan verslaving. 

Hypnotherapie is een zeer mooie en effectieve methode om die delen te onderzoeken en te transformeren, die normaal gesproken niet behandeld worden met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, medicatie of een 12-stappen programma.
 

Wat aan bod komt:

 • Wat is verslaving
 • Hoe ontstaat een verslaving
 • Bestaat er zoiets als verslavingsgevoeligheid en wat is dat
 • Zijn er verschillen in verslaving of komen ze allemaal op hetzelfde neer
 • Wat doet een verslaving met de hersenen
 • Wat zijn beschermende factoren om verslaving te voorkomen
 • Minnesotamodel en de 12 stappen

 • Verschillende behandelmethoden vanuit de hypnotherapie, ACT en NLP
 • De drie cirkels 
 • Functieanalyse (CGT)
 • Wat is de rol van hypnotherapie bij herstel
 • Het belang van psycho-educatie bij verslaving 
 • De rol van schaamte en schuld bij verslavingen en herstel
 • Het belang en de rol van zelfhulpgroepen zoals AA of NA
 • Wat te doen bij terugval
 • Aanbevolen literatuur

De docent:

Erik Willems is hypnotherapeut en ervaringsdeskundige. Hij werkt ook als groepscounselor bij ITMYS verslavingszorg in Hilversum. In zijn praktijk in Amsterdam werkt hij bijna dagelijks met mensen met ongewenste gewoonten en verslavingen, waaronder cocaïne verslaving, alcoholverslaving, eetstoornissen, gameverslaving, gokverslaving, seks- en pornoverslaving en verslaving aan blowen.

 

‘Ik ben ervan overtuigd dat hypnotherapie een zeer waardevolle

rol kan spelen bij het loskomen van verslavingen.

Dat zeg ik als therapeut én als ervaringsdeskundige.’

 

Praktisch:

Data: 19 en 20 juni 2024
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Locatie: Academie Hypnos
Kosten: € 370,- (vrij van btw)
Accreditatie: Alle bij- en nascholingen zijn geaccrediteerd door de NBVH, VNT en VIT. Per dag levert 6 punten
PSBK: Ja
Inschrijving: via website Hypnos