Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van therapeutische trance.  Het doel van hypnotherapie is om tot verandering te komen van gedrag, gevoelens of gedachten. Het is geen klassieke praattherapie, maar het heeft een breed scala aan oefeningen en technieken waarmee je contact kunt maken met je onbewuste. Voorbeelden van methoden zijn regressie, innerlijk kindwerk en werken met delen. Met regressie ga je terug naar een eerder moment in je leven om de onverwerkte pijn op een juiste manier te verwerken. Werken met delen stelt je in staat om contact te maken met bijvoorbeeld je innerlijke criticus, de perfectionist, het verslavingsdeel of je innerlijke kind

Ik heb me in mijn praktijk in Amsterdam gespecialiseerd in het werken met verslavingen, ongewenste gewoonten, eetstoornissen en angsten. Hypnotherapie is aantoonbaar werkzaam bij een breed scala aan problemen. Wetenschappelijk aangetoond zijn de positieve resultaten bij behandeling van het prikkelbaar darmsyndroom (PDS), en medische hypnotherapie bij behandeling van kinderen met buikpijn. Daarnaast wordt hypnotherapie ook ingezet bij vage en onbegrepen klachten zoals bij leegte, matte of verdrietige gevoelens, bij diffuse angsten en zeurende pijnen. Bij psychosomatische klachten, conversie, SOLK, (somatisch onvoldoende verklaarde klachten) kan hypnotherapie zelfs de beste keuze zijn. 

Voor wie is hypnotherapie geschikt

Er zijn geen speciale eigenschappen nodig om in trance te kunnen raken en deze methode is daarom voor vrijwel iedereen geschikt. In het algemeen wordt hypnose niet toegepast bij klachten als psychose, dwangstoornissen en klinische depressie.

Het is belangrijk dat de hypnotherapeut een therapeutische opleiding heeft, en is aangesloten bij een beroepsvereniging., dit ook een arts of psycholoog zijn. Het is belangrijk dat alles wat tijdens de trance naar boven komt op een goede manier wordt afgerond. Alleen dan wordt de waarde van het beleefde ook goed bewust gemaakt, goed verankerd en meegenomen in het hier-en-nu.

Hypnotherapie en....

Naast hypnotherapie gebruik ik in mijn praktijk ook EMDR, IFS (Internal Family System), ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en mindfulness.