Hypnotherapie bij enkelvoudige fobieën

Een fobie is een aandoening waarbij iemand, om meestal onduidelijke redenen, een ziekelijke angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. De angst staat vaak niet in verhouding tot de reële bedreiging en de 'lijder' is zich hier goed van bewust, maar kan de fobische reactie toch niet onderdrukken. Dus je weet ergens wel dat je niet bang hoeft te zijn, maar je lichaam reageert alsof je echt in gevaar bent.


Verschil fobieën en andere angsten

Een enkelvoudige fobie is bijvoorbeeld hoogtevrees, een spinnenfobie, of angst voor katten, bijen of vogels. Maar het grootste verschil is de mate van angst en hoe snel die optreedt. Bij een sociale angst kan je een beetje bang zijn en groeit de angst gradueel. Bij een fobie voor spinnen schiet de angst binnen een halve seconde van 0 naar 100. Iemand met een fobie kan niet een beetje angst voelen voor hetgeen hij bang voor is. 

 

Wat kan je verwachten van de behandeling?

Wat heel belangrijk is, is dat je tijdens de behandeling NIET geconfronteerd wordt met hetgeen je bang voor bent. Dat is ook helemaal niet nodig, want mensen met een fobie zijn namelijk heel goed in staat om zichzelf bang te maken zonder dat hetgeen ze bang voor zijn er is. De angst zit namelijk ook niet in de spin, de muis of ..... , maar in je hoofd. En dat is ook precies waar de behandeling zich op richt, om de verandering plaats te laten vinden in je hoofd, in je onbewuste.

In de behandeling combineer ik EMDR met hypnotherapie. De ervaring leert dat de meeste mensen na twee sessies van hun fobie af zijn, de ervaring leert ook dat de meeste mensen met een fobie zich daar niets bij kunnen voorstellen. Daarom heb ik hieronder een fragment op de site gezet van hoe ik op de radio live iemand help bij een spinnenfobie. 


Fobiebehandeling op de radio

Een paar jaar geleden was ik op een avond te gast bij radiozender Slam FM. Ik heb daar live op de radio iemand van een spinnenfobie afgeholpen binnen een uur. Hieronder zie je een compilatie van de avond. Het muziekje en de montage zijn wat populair en snel, maar laat dat je aandacht niet afhouden van de inhoud en effectiviteit. De video vind je als je hier klikt (tip: zet je geluid wat zachter)

 

 

 

 

 

 

 

 

Mensen kunnen voor de meest uiteenlopende zaken een fobie ontwikkelen. De fobie voor spinnen of hoogtes kennen de meeste mensen wel. Er zijn echter ook mensen met een fobie voor het nummer 666 (hexakosioihexekontahexafobie), voor lange woorden (sesquipedalofobie) en zelfs voor groenten (langanofobie). Mensen voor werkelijk alles een fobie ontwikkelen. Ook al is deze vorm van angst voor de meeste van ons bizar en onvoorstelbaar, het kan iemands leven ernstig verstoren.