Seks (en verslaving)

Gepubliceerd op 7 mei 2022 om 11:06

Mijn moeder is opgegroeid in de jaren '50 in een heel klein dorpje, diep in zuid-Limburg. Ze hadden thuis één koe. Ik vond het als kind altijd wel een gezellig idee om een koe in de tuin te hebben, maar mijn moeder dacht daar anders over. Zij moest als kind die koe namelijk iedere dag melken, voor én na school. Een keer per jaar had de koe 'een date' met een stier uit de buurt, vertelde ze een paar jaar geleden.  'Dat wisten we omdat die dag de deur hermetisch werd afgesloten, de ramen werden helemaal afgeplakt en wij mochten niet naar buiten.' Haar ouders wilden perse voorkomen dat mijn moeder en haar twee zussen vragen zouden stellen over wat hun koe met die stier deed in de schuur.  

 

Let's talk about sex!

Gelukkig leven we inmiddels in een maatschappij die minder krampachtig omgaat met seks en waar seks meer bespreekbaar wordt. Maar nog steeds is seks voor veel mensen een ongemakkelijk onderwerp. Nu hoeven we het natuurlijk ook niet perse bij de bakker of in de supermarkt te bespreken, maar het is wel gezond om dat met degene die het dichtst bij ons staan te doen. En dát gebeurt ook te vaak niet. Veel cliënten met wie ik werk hebben nooit een gesprek met hun partner over hun seksleven, over wat ze fijn vinden of wat hun verlangens zijn.  Dus ook al is er een hoop gewonnen sinds de jaren '50, het is nog steeds een onderwerp met ongemak en schaamte. 

 

Schaamte

Schaamte is een zeer pijnlijke emotie die opkomt als je het idee hebt dat je iets immoreels, iets slechts of onbehoorlijks gedaan hebt. Volgens wetenschapper Brené Brown gaat schaamte over het gevoel niet goed genoeg te zijn.  Ze noemt schaamte is een onuitgesproken epidemie en het geheim achter vele vormen van ongezond gedrag. Schuld gaat over dat je iets verkeerds gedaan hebt, schaamte over dat je een slecht mens bent.


"Shame is the most powerful, master emotion. It's the fear that we're not good enough."

Brene Brow

Wanneer ben je seksverslaafd?

Hoe vaak iemand bezig is met seks, verschilt van persoon tot persoon en kan ook afhankelijk zijn van de levensfase waarin iemand zit. Sommige mensen zijn veel met seks bezig, andere minder. Veel met seks bezig zijn, maakt je nog niet seksverslaafd.  Zolang jij of een ander er geen last van heeft en je niet gehinderd wordt in je dagelijkse bezigheden is er geen sprake van seksverslaving. Hoewel het zoeken naar seksuele partners of veel porno kijken niet per se een teken van seksverslaving is, kan het wel een indicatie zijn.

 

Wat is seksverslaving?

Maar wanneer wordt seks dan een probleem? Er zijn allerlei lijstjes die je online kan invullen om te kijken of je een verslaving hebt. Dit kan helpen om wat meer inzicht te krijgen in je gedrag, maar het belangrijkste kenmerk van een verslaving is controleverlies. Je doet iets wat je niet wil doen en kan dit niet laten, ondanks de gevolgen. 

Die gevolgen zitten hem bij deze vorm van verslaving vooral in gevoelens van spijt, angst, schaamte en depressie na het masturberen, de webcamseks, een anonieme seksdate, of het bezoeken van een sekswerker of darkroom. Zo ontstaat er een patroon waarin iemand seksuele gevoelens worden afgewisseld met schaamte, spijt en depressie, van waaruit een nieuwe stoppoging volgt 'nu stop ik echt!'  De drang of zucht zal echter steeds sterker worden en na verloop van tijd vervalt iemand terug, waarna opnieuw depressie, schaamte en angst volgen. 

 

Het is niet voor niets dat de film uit 2011 over een seksverslaafde man Shame heet. Acteur Michael Fassbender laat zien hoe de hoofdpersoon steeds verder verstrikt raakt in een dwangmatige cyclus van seks, schaamte en depressie en isoleert zichzelf steeds meer.  

Kan iemand herstellen van een seksverslaving?

Laten we er geen doekjes omheen winden: de stap om hulp te gaan zoeken is groot en voelt soms onneembaar. Dat is ook de reden dat veel mensen met een verslaving pas hulp gaan zoeken als 'the shit hits the fan'.  Maar er goed nieuws, want mensen kunnen herstellen van een seksverslaving en een gezonde relatie met seks ontwikkelen.  Het allerbelangrijkste is om hulp te zoeken, want seksverslaving is goed te behandelen, maar het is een patroon waar je zelf moeilijk uit kan komen. 

 

Professor Brené Brown onderzoekt wat er kan gebeuren als mensen hun schaamte rechtstreeks onder ogen zien. Dat zie ik iedere week gebeuren in de  groepstherapie die ik begeleid waar mannen komen die helemaal zijn vastgelopen in hun ongezonde relatie met seks. Door goede behandeling kan seks op den duur weer een gezonde en prettige rol in je leven gaan spelen. 

 

Meer weten over hoe hypnotherapie kan helpen bij seksverslaving?

"Verslaving is gedrag dat een tijdelijke verlichting zoekt om een onderliggend diep verlangen te bevredigen.

Maar de tijdelijke verlichting, of "quick fix" heeft altijd negatieve gevolgen, anders zou verslaving geen probleem zijn."

 

Gabor Mate 

 

 

Lees hier andere blogs over hypnotherapie en verslaving. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Bram
een jaar geleden

Herkenbaar... :-(