Wat kan ik zelf doen aan mijn verslaving?

Gepubliceerd op 26 oktober 2022 om 17:18

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, herstellen de meeste mensen met een verslaving hiervan zonder hulp. Dit is te lezen in Overcomming Addiction van Harvard Medical SchoolToch is het overwinnen van een verslaving ook voor veel mensen vaak een lang, pijnlijk en gecompliceerd proces. De eerste vraag in dit proces is: ben je klaar om te veranderen? 

 

Bij een verslaving is dat een heel ingewikkelde vraag, er zitten namelijk twee kanten aan die vraag. Een verslaving levert namelijk iets op, maar zorgt ook voor problemen.  Dat kan ervoor zorgen dat iemand pas in actie komt als het te laat is. Nog niet zo lang geleden kwam Martin bij mij, hij wist niets van hypnotherapie, maar was via via bij mij terechtgekomen en heel erg gemotiveerd om te veranderen. Zijn vrouw was er onlangs achter gekomen dat ze een schuld hadden van meer 41.000 euro door zijn gokverslaving. Uit pure wanhoop had ze hem uit huis gegooid. Hij werkte bij een bank, dus was als de dood dat hij zijn baan kwijt zou raken. 

Zo erg hoeft het niet te zijn natuurlijk. Je kan ook eerder besluiten om er iets aan te doen. Uit onderzoek blijkt dat mensen worden gemotiveerd om te veranderen door verlies van gezondheid, een dierbare of van werk. Maar als je een keuze wil maken is het belangrijk om niet alleen aan de negatieve aspecten van je verslaving te denken, het geeft je namelijk ook iets; daar heb je die tweespalt weer: verslaving dient terwijl het vernietigd.  Dus kan het goed zijn om de voor- én nadelen na te gaan van de keuzes die je zou kunnen maken op te schrijven. 

Is het de moeite waard om te veranderen?

Om je te helpen bij het doorzien van de problemen die de verslaving met zich meebrengt, kan je een soort kosten-batenanalyse maken. Hierin zoek je niet alleen de voor- en nadelen van de verslaving uit, maar ook de mogelijke voor- en nadelen van stoppen. Het geeft meestal onverwachtse inzichten voor degene die het invult. Het voorbeeld hieronder is gericht op dwangmatig gamen, maar je kan het doen met elke verslaving. 

Pak een stuk papier, teken een grafiek met je eigen verslaving en schrijf de voor- en nadelen. Schrijf zoveel items als je kunt bedenken onder elke kopje. Wegen de baten van blijven gebruik op tegen de kosten? Zo niet, dan kan je besluiten je gedrag te gaan veranderen. 


Hoe kom ik zelf van een verslaving af? 

Als je erachter bent gekomen dat de voordelen niet langer opwegen tegen de nadelen, dan wil je natuurlijk ook iets doen. Er zijn twee concrete leefstijl veranderingen die voor de meeste mensen binnen handbereik liggen en kunnen helpen bij een succesvol pad naar herstel van verslaving: 

Ten eerste: vind iets wat je leven zin geeft en focus je daarop. Je zal je verslaving moeten leren vervangen door andere dingen die je interesseren en die je uitdagen. Vaak betekent dat dat je opnieuw contact moet maken met iets - een hobby, een nieuwe carrière, een relatie - dat zinvol was voordat je verslaving de overhand nam, of iets nieuws. Soms betekent het herontdekken van dingen die je als kind leuk vond of een nieuwe interesse die in de plaats kan komen van de verslaving.

 

Ten tweede: begin met sporten, ook al is het iets simpels als wandelen. Lichaamsbeweging is een natuurlijk antidepressivum: het verlicht stress en helpt je helderder te denken. Lichaamsbeweging zet het lichaam ook aan om zijn eigen psychoactieve stoffen - endorfines - vrij te geven die het beloningspad van de hersenen activeren en een gevoel van welzijn bevorderen. Bovendien kan bewegen soms helpen bij het vinden of vernieuwen van betekenis in je leven. Wandelen, hardlopen of andere buitenactiviteiten kunnen je bijvoorbeeld in contact brengen met de natuur, wat op veel mensen een rustgevend effect heeft. Of je besluit lid te worden van een team, volgt een les of gaat met een vriend  of collega sporten. Daarbij train je discipline en doorzettingsvermogen. Regelmatige lichaamsbeweging kan je ook sterker maken door te laten zien dat je in staat bent om een ​​nieuw gedragspatroon aan te maken en eraan vast te houden. 

Beide stappen zijn belangrijk want je investeert in ander gedrag, andere mensen en in je omgeving. Om te herstellen van verslaving, moet je omgaan met mensen die niet gebruiken. Het mooie van deze twee strategieën is dat ze binnen handbereik zijn van iedereen die besluit om van een verslaving af te komen. 

Wanneer schakel je hulp in?

Als je merkt dat je het alleen niet red, dan kan je hulp inschakelen. Bijvoorbeeld bij een 12-stappenprogramma zoals NA of AA, een ervaringsdeskundig therapeut, medicatie, ambulante of intramurale behandelcentra, of een combinatie van bovenstaande. Ikzelf heb in mijn herstel zowel gesprekken bij een psycholoog gehad, ben bij een hypnotherapeut geweest om te werken aan onverwerkte jeugdervaringen en heb meetings van 12-stappenprogramma’s bijgewoond. Daarnaast zijn meditatie, sport en andere vormen van persoonlijke ontwikkeling belangrijk geweest in mijn herstel. 

Wetenschap bevestigt: Contact met lotgenoten helpt!

Naast mijn praktijk voor hypnotherapie in Amsterdam werk ik als groepscounselor in de verslavingszorg en daar zie ik het iedere week: de ongelofelijke waarde en kracht als mensen in contact komen met lotgenoten. Toch bleef het wetenschappelijk bewijs hiervoor uit. Tot nu toe. Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Depressie Vereniging en het Nijmeegse Expertisecentrum Depressie, bevestigt dat lotgenotencontact kan helpen in de weg naar herstel. Tijdens dit herstelpad is niet alleen de afname van klachten van belang, maar staat het leren omgaan met de aandoening op de voorgrond.

 

  • Lees hier meer over het boek Overcoming Addiction van Harvard Medical School.
  • Lees hier andere blogs over hypnotherapie en verslaving.
  • Wil je meer weten over hypnotherapie jou kan helpen bij je verslaving, neem dan contact op.  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.