NLP Practitioner

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een vorm van praktische psychologie met technieken voor persoonlijke verandering en het verbeteren van je communicatie. Om in ons leven meer kwaliteit en geluk te ontwikkelen beschikt NLP over een geweldige bron aan hulpmiddelen, methoden en technieken.
 

NLP gaat over communicatie, niet alleen communicatie naar anderen, maar vooral ook over wat je communiceert met jezelf. Welke gedachten heb je over jezelf? Wat zeg je de hele dag tegen jezelf? Welke overtuigingen heb je over jezelf en anderen en hoe beinvloeden die je gedrag en je keuzes?

De Amerikaanse schrijver George Leonard zegt: 'Wat je leeftijd, afkomst of opleiding ook is, wat je echt bent is vooral ongebruikt potentieel'.  Binnen NLP is een van de belangrijkste vooronderstellingen dat ieder mens de hulpbronnen in zich heeft voor positieve verandering en voor effectieve communicatie. Met NLP leer je toegang te krijgen tot die hulpbronnen, tot dat ongebruikte potentieel.

 

Niet waarom, maar hoe?

Een van de belangrijiste vragen in NLP is: hoe doe je dat? Richard Bandler en John Grinder, de bedenkers van NLP, hebben heel goed gekeken naar mensen die heel erg goed waren op het gebied van therapie en communicatie, zoals Milton Erickson en Virginia Satir. Ze hebben hun succes in kaart gebracht en zijn daarna gaan kijken of het mogelijk was om dit ook aan anderen te leren, om het overdraagbaar te maken. Het resultaat daarvan is NLP. Een verzameling van praktische technieken, overtuigingen en methoden welke gebruikt worden voor persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van communicatie. Maar ook als therapeut, psycholoog of coach is NLP een zeer waardevolle en krachtige aanvulling op je bestaande kennis en vaardigheden voor het behandelen van fobieën, allergien, angst om te spreken in het openbaar, stress of depressieve klachten.

 

Inhoud en data:

 1. Introductie NLP (21 sept. 2018)
  We beginnen bij het begin: Wat is NLP? Wat zijn de uitganspunten? Hoe is het ontstaan? En, niet onbelangrijk,: wat kan je ermee? NLP heeft een eigen kijk op communicatie en dit komt samen in het NLP-communicatiemodel, voor veel mensen een enorme eyeopener. Je leert niet alleen wat en hoe je communiceert naar anderen, maar vooral ook wat je communiceert naar jezelf. En natuurlijk gaan we kijken hoe je hier invloed op kunt hebben.
   
 2. Zintuiglijk scherpzinnigheid, representatiesystemen, VAKOG, rapport met bewuste en onbewuste (26 okt 2018)
  Iedere dag in de NLP practitioner opleiding bouwen we door op het voorgaande, zodat je niet alleen de losse methoden en technieken leert, maar vooral ook de principes van NLP. Op dag twee gaan we kijken naar hoe je mensen hun gedachten kunt lezen. En dat is niet op de manier waarop je dat denkt. Leerlingen van Erickson dachten soms dat hij helderziend was omdat hij zoveel leek te weten, maar volgens Erickson was het kwestie van goed opletten en zuiver waarnemen. De zogenaamde Behavioural Manifestations of Internal Representations (BMIR's) laten ons veel weten, het is een kwestie van goed opletten, goed kijken en goed luisteren.
   
 3. Logische Niveaus (16 nov 2018)
  De logische niveaus (logical levels) zijn ontwikkeld door NLP-trainer Robert Diltz en maakt inzichtelijk hoe mensen en organisaties leren en veranderen en waar iets vastloopt in dat proces. Het doorlopen van de zes specifieke dimensies (niveaus) is belangrijk voor ieder succesvol veranderingsproces. Met deze techniek kunnen we vaststellen waar een proces is vastgelopen en hoe we dit proces weer op gang kunnen brengen.
   
 4. Submodaliteiten (17 nov 2018)
  Al onze gedachten, gevoelens en beelden vormen een soort interne kaart, een model van de wereld. Ieder mens heeft een uniek model van de wereld, een unieke interne kaart. Soms verwarren we onze interne kaart met de echte wereld en dat kan voor flink wat problemen zorgen. je hoort wel vaker dat een probleem niet zit in een gebeurtenis, maar in de interpretatie van een gebeurtenis. Maar hoe verander je dan die interpretatie? Submodaliteiten zijn de bouwstenen van onze interne beelden, gedachten en gevoelens en geven er betekenis aan. Vandaag leer je hoe je deze op een creatieve manier kunt gebruiken om tot verandering te komen. 
   
 5. Meta model (11 jan 2019)
  Bandler en Grinder hebben een prachtig model ontwikkeld waarmee je toegang krijgt tot de dieptestructuur van de taal, de betekenislaag en gevoelslagen van de cliënt. In communicatie zie je dat mensen in hun informatie dingen weglaten, vervormen of generaliseren. Het meta model leert je de juiste vragen te stellen om erachter te komen wat iemand echt bedoelt en kom je bij de betekenislaag en gevoelslaag van de ander.
   
 6. Milton model (16 feb 2019)
  De grondlegger van de moderne hypnotherapie is van zeer grote invloed geweest op NLP. Het Milton model is de basis van werken met trance en metaforen en wordt ook wel het omgekeerde Meta model genoemd. Met het Milton model en Ericksoniaanse taalpatronen kun je je client helpen om toegang te krijgen tot (onbewuste) hulpbronnen.
   
 7. Ankeren (15 maart 2019)
  Ankeren is een van de meest krachtige technieken die je als therapeut tot je beschikking hebt. Niet alleen leer je verschillende ankertechnieken vandaag, maar leer je ook het principe van ankeren, wat je veel inzicht geeft in hoe het onbewuste leert. Richard Bandler en John Grinder, de oorspronkelijke bedenkers van NLP, kwamen op ankeren toen ze Erickson modelleerden.
   
 8. Change History (12 april 2019)
  Change Personal History is een methode voor het veranderen van ongewest gedrag of gevoelens die voortkomen uit onverwerkte ervaringen in het verleden. Richard Bandler zei een paar jaar geleden: Je bent nooit te oud om een goede jeugd te hebben gehad. Het is wellicht wat provocerend, maar deze techniek geeft dit idee handen en voeten. Je gaat terug in de tijd om onverwerkte herinneringen alsnog te helen en los te laten.

  Fast fobia cure
  Misschien wel de bekendste NLP-techniek, waarmee je zeer effectief enkelvoudige fobieën, zoals een spinnenfobie, slangenfobie, angst voor blote voeten of hoogtevrees, leert behandelen, vaak al binnen één sessie.
   
 9. Herkaderen + chunken  (datum wordt nog bekend gemaakt)
  "All meaning is context dependend", schreef Alfred Korsybski in zijn boek 'Science and sanity'. Stel je wil vrijdagmiddag nog een vergadering plannen, dan worden je collega's daar niet heel enthousaist van. Maar als je het een 'expert meeting' noemt, dan zien ze het waarschijnlijk toch anders. En een middagdutje op je werk wordt niet getoleerd, maar een powernap misschien wel. Herkaderen wordt tegenwoordig ook wel omdenken genoemd. Wat we van iets vinden en hoe we betekenis eraan geven is afhankelijk van onze interpretatie ervan. Vanuit deze perceptie kunnen wij nieuwe interpretaties creëren, waardoor onaangename ervaringen krachtig en waardevol worden.
   
 10. Six step reframe (datum wordt nog bekend gemaakt)
  Doorgaand op dag negen gaan we het herkaderen gebruiken om het createive deel van het onbewuste vragen om nieuwe ideeen en oplossingen aan te dragen om ons te helpen bij problematisch gedrag. Een mooie, hypnotische methode die gebruik maakt van ideomotorische vingersignalen.

  Visual Squash
  Een van de NLP-vooronderstellingen is dat ieder gedrag een positieve intentie heeft. Dit betekent niet dat ieder gedrag ook positief is, maar wel dat de achterliggende intentie positief is. De Visual Squash is een krachtige techniek die je kunt gebruiken bij een innerlijk conflict. Deze methode leert je hoe je kunt onderhandelen en zoek je de hoogste intentie van beide delen om deze ten slotte beter samen te laten werken.
   
 11. Sociaal Panorama I (datum wordt nog bekend gemaakt)
  Onbewust leren wij in onze jeugd te reageren op de sociale werkelijkheid om ons heen en reageren we niet altijd op wie de ander werkelijk is of doet, maar vanuit aangeleerde rolpatronen. Aan de orde komt: ruimtelijk en liggen of zittend in trance werken met (sub)modaliteiten, opdat (innerlijke) veranderingen kunnen ontstaan.
   
 12. Sociaal Panorama II  (datum wordt nog bekend gemaakt)
  Onbewust leren wij in onze jeugd te reageren op de sociale werkelijkheid om ons heen en reageren we niet altijd op wie de ander werkelijk is of doet, maar vanuit aangeleerde rolpatronen. Aan de orde komt: ruimtelijk en liggen of zittend in trance werken met (sub)modaliteiten, opdat (innerlijke) veranderingen kunnen ontstaan.
   
 13. Kerntransformatie (datum wordt nog bekend gemaakt)
  Prachtige oefening ontwikkeld door klinische psychologe Connirae Andreas, een van de NLP-trainers die er van het begin af aan bij waren. Ze is vooral bekend van haar baanbrekend werk als ontwikkelaar van Kerntransformatie: een eenvoudig stappenproces om tot een sterk genezende 'zijnskern' te komen, die mensen vaak als spiritueel omschrijven. Hierdoor veranderen of lossen oorspronkelijke problemen op.
   
 14. Time line therapy (datum wordt nog bekend gemaakt)
  Ontwikkeld door Tad James. Op de tijdslijn kunnen we ontdekken waar een probleem of belemmerende overtuiging is ontstaan. Diverse momenten kunnen worden doorlopen om na interventie en ankeren belevenissen te veranderen en datgene mee te nemen wat nu van belang is. Ook kan de toekomst worden beleefd, waardoor hulpbronnen kunnen worden gehaald. Ook kan men bewust worden wat voor de nabije toekomst nodig is.
   
 15. Disney strategie (datum wordt nog bekend gemaakt)
  De Disneystrategie omvat de vruchtbare samenwerking tussen de subpersoonlijkheden ‘de realist’, ‘de dromer’ en ‘de criticus’ in onszelf. Prachtige methode voor meer creativiteit en oplossingsgericht denken.

  Werken met waarden
  Vandaag gaan we werken met waarden en leer je de waarde van je waarden, waardoor je bewuster richting kunt geven aan je leven en keuzes. In tegenstelling tot normen, die door anderen worden bepaald, zijn waarden zeer persoonlijk en toch zijn niet alle mensen zich bewust van hun waarden en hoe ze deze kunnen gebruiken. Ook zijn mensen zich vaak niet bewust wanneer ze hun eigen waarden ondermijnen.
   
 16. Cirkel of Excellence  (datum wordt nog bekend gemaakt)
  Een prachige vorm van ankeren, waarbij je een high-performance state kunt oproepen. Daarnaast word je je meer bewust van interne sensaties en gedrag dat je kan helpen om een positieve stemming op te roepen in een uitdagende situatie, zoals een optreden, solliciatiegesprek of als je moet spreken in het openbaar.

 

Praktisch informatie

 • Investering: De training is voor de 16 daagse NLP practitioner opleiding is 2194 euro.
 • Locatie: Academie Hypnos in Bussum
 • Bijscholingspunten voor de NBVH: (wordt nog bekend gemaakt)
 • Certificaat: aan het einde van de 16-daagse opleiding ontvang je een ceritifcaat. Dit geeft ook toegang tot het volgen van de master practitioner opleiding.

 

De trainer

Erik Willems is internationaal gecertificeerd NLP trainer en gecertificeerd hypnotherapeut. Hij heeft een eigen praktijk in Amsterdam. Hij is als docent verbonden aan academie Hypnos en Trance Art academie in Den Haag.

Hij is opgeleid door onder andere John Overdurf (NLP Trainers Training en conversationele hypnose), Jeffrey Zeig (Ericksoniaanse hypnotherapie), Igor Ledochowski (conversationele hypnose) Richard Bandler (NLP) en David Shephard (Time Line Therapy). Naast zijn werk als therapeut is hij theatermaker en docent bij het koninglijke conservatorium in Den Haag en de academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Als theaterregisseur en schrijver en heeft hij voorstellingen gemaakt bij onder andere Toneelgroep Amsterdam, het Noord Nederlands Toneel, de Parade en Festival de Boulevard.
 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in