Verhalen vertellen

Het vertellen van een verhaal is niet alleen iets voor acteurs of verhalenvertellers. Ook leraren, politici, advocaten, trainers en managers vertellen verhalen. Natuurlijk is het allerbelangrijkste van het vertellen van een verhaal dat de boodschap overkomt bij het 'publiek'. De fout die veel mensen maken is dat die boodschap altijd een emotionele boodschap is en niet intellectueel.

 

Inhoud versus vorm

Een van de plekken waar men nog steeds vaak denkt dat de inhoud van een verhaal belangrijker is dan de manier waarop het wordt verteld is binnen de advocatuur. Een aantal jaar geleden moest een goede vriend van mij - als onderdeel van zijn advocaten opleiding - de zogenaamde pleit wedstrijden doen. Dit houdt in dat je een casus moet voorbereiden, een pleitnota schrijft en deze voorlegt aan de rechtbank terwijl er heel veel mensen meekijken.

De avond voor de wedstrijd kwam hij langs voor wat tips voor zijn presentatie. De inhoud was gortdroog, zoals normaal in rechtszaken, maar daarbij was zijn manier van vertellen zo onderhoudend als een stilstaande klok. Het was - met afstand - het saaiste verhaal dat ik ooit gehoord heb. Ik had nog nooit met iemand op die manier gewerkt en heb hem op basis van wat basis acteertechnieken ruim een uur met hem gewerkt. De volgende dag kreeg ik een sms'je van hem: 'Ik ben eerste geworden!'
 

Wat ga je leren?

Je gaat leren hoe je een verhaal goed vertelt. Dit leer je aan de hand van een aantal basis technieken en aandachtspunten. We zijn heel veel aan de slag met eigen verhalen en deze dag bestaat voor 80% uit doen. Zelf vertellen en ook veel luisteren naar elkaar. Deze cursus gaat dus niet specifiek over angst voor spreken in het openbaar, alhoewel je hier wel je voordeel mee kunt doen.

Concreet leer je hoe je een verhaal overbrengt, op welke manier je fysiologie invloed heeft op je verhaal en de drie belangrijkste punten voor een goede presentatie. Daarbij leer je een methode hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een presentatie of lezing.

 

De docent

Erik Willems is in 2004 afgestudeerd aan de Theaterschool (Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam) in Amsterdam. Hij maakte voorstellingen onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, theater M-lab, theater het Amsterdamse Bos, Toneelgroep Amsterdam en Stichting Nieuwe Helden.

In deze workshop komt alle kennis die hij de afgelopen jaren als acteur en regisseur heeft opgedaan samen. In deze tweedaagse training gaan we werken aan onder andere intonatie, lichaamstaal, houding en hoe je omgaat met presentatie angst.
 

Praktische informatie 

  • Datum: 22 februari 2015
  • Duur: een dag
  • Kosten: 80 euro per dag (dit is inclusief syllabus, koffie en thee)
  • Plaats: academie Hypnos in Bussum
  • Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in