Angst en hypnotherapie

De meeste mensen die last hebben van angst wachten vrij lang voor ze hulp zoeken. Dat is ook niet zo vreemd, als je bijvoorbeeld bang bent voor spinnen of paniekaanvallen hebt, dan wil je daar zo min mogelijk mee bezig zijn!  Als iemand uiteindelijk hulp zoekt is dat meestel omdat hij of zij echt teveel last heeft in het dagelijks leven. Vaak is er één specifieke gebeurtenis of een reeks momenten die ervoor zorgen dat iemand contact opneemt.

 

Angst is een onmisbare emotie, het ontstaat als er gevaar dreigt en de angst zorgt ervoor dat we ons in veiligheid willen brengen. Het probleem ontstaat als er geen acuut gevaar is maar we toch bang worden. Zo heb ik zelf een tijd vliegangst gehad, waarbij ik een week voor ik ging vliegen mezelf al heel druk maakte over hoe de reis zou gaan. Allerlei adviezen kreeg ik: 'dan denk je toch even ergens anders aan', of 'het zal allemaal wel meevallen met het vliegen' of de meestgenoemde 'vliegen is de veiligste manier van reizen hoor!'. Allemaal goedbedoeld, maar die helpen echt helemaal niet.  Angst is een onbewuste reactie, daarom helpt hypnotherapie bij angst, omdat je werkt met het onbewuste.

Je leest deze pagina waarschijnlijk omdat je last hebt van angst, zonder dat er daadwerkelijk gevaar is. De angst zit in je hoofd en je lijf reageert alsof het echt in gevaar is, maar dat is er niet. Je spreekt dan van een stoornis, niet omdat de angst zo heftig is, maar omdat deze geen 'nut' heeft.


Is de angst echt?

Angst kun je eigenlijk in twee hoofdcategorieën indelen: enkelvoudige fobieën en 'de rest'. Wat is het verschil? Bij een enkelvoudige fobie, zoals een spinnenfobie, muizenfobie of liftfobie wordt iemand in één keer overdondert door angst; de angst groeit van 0 tot 100% in een minder dan een seconde. Andere angsten zoals paniekaanvallen, vliegangst of presentatieangst, pleinvrees groeien gradueel. De angst wordt dus steeds heftiger en intenser maar minder snel dan bij een fobie. Als je meer wil weten over de behandeling van een enkelvoudige fobie, kijk dan hier.

Mensen met een bepaalde angst denken dat ze bang voor bepaalde situateis of dingen, maar dat is niet waar. Het is niet het object of de situatie dat ze bang maakt, maar hun brein. Hoe we dat weten? Omdat andere mensen in dezelfde situatie rustig blijven. En dat komt omdat ze iets anders doen in hun hoofd. De vraag is dus niet wat doen de mensen die bang worden in hun hoofd? De vraag is: wat doen mensen die rustig blijven, in dezelfde situatie, in hun hoofd?
 

Angst is een onbewuste reactie 

De meest voorkomende angsten zijn: faalangst, angst voor spreken in het openbaar, trilangst, bloosangst, zweetangst, hoogtevrees, vliegangst, rijangst, plasdrang/angst, claustrofobie, straatvrees, bindingsangst, hypochondrie en braakangst.  Iemand die last van een bepaalde angst heeft, hoeft daar niet zijn best voor te doen, dat gaat vanzelf. Angst is een onbewuste reactie. Daarom ligt de oplossing van het probleem ook in het onbewuste. Hypnotherapie werkt direct met het onbewuste en daarom is het zo effectief om iemand te helpen om zijn of haar angst op een effectieve manier te overwinnen.

 

Hoe word je vrij van angst?

Misschien wel de belangrijkste vraag. Want hoe zou het zijn als je vrij van angst zou kunnen leven? Hoe zou het zijn als je weer rustig in ontspannen in elke situatie zou kunnen zijn? Hoe zou het zijn als jij weer controle over je eigen emoties zou hebben in plaats van andersom? Veel mensen zijn in staat om de angst te voelen door er alleen maar aan te denken. Blijkbaar is jouw brein in staat om deze angst te creëren. Ik leer je hoe jij je brein weer leert om zich op het juiste te focussen en om je brein op de juiste manier te gebruiken zodat je vrij van angst bent.


De oplossing

Angst zit dus in je hoofd. Wanneer je je angst wil overwinnen leer je om je brein op de juiste manier te gebruiken. Hierdoor verandert jouw waarneming van de wereld om je heen. Of je nou paniekaanvallen hebt, last hebt van hoogtevrees of angst voor op te spreken in het openbaar het gaat erom dat jij je brein weer op de juiste manier leert gebruiken zodat je rustig en ontspannen de dingen kan doen die jij belangrijk vind. Hypnotherapie en NLP zorgen ervoor dat jij je angst doeltreffend en veilig kan overwinnen.

Een aantal jaar geleden schreef ik een artikel over angst voor de NVNLP, dan kun je in pdf lezen: download hier

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in