Artikelen

Fobie en hypnotherapie

Verstuurd op 16 september 2010

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Panisch reageren als je een muis ziet, of in blinde paniek wegrennen als er een vlinder binnen komt vliegen. Het is bijna niet voor te stellen als je zelf geen fobie hebt, maar zo'n vijf tot tien procent van de Nederlanders raakt totaal in paniek als ze muis, spin, slang of vogel zien.

Iemand met een (specifieke) fobie heeft een hevige, aanhoudende, onredelijke angst voor bepaalde dingen of situaties, zoals spinnen, slangen, bloed, hoogtes (hoogtevrees), vliegen (vliegangst) of kleine ruimtes, zoals een lift of een toilet (claustrofobie). Dit kan zo erg zijn dat mensen wegkijken als er een spin op TV is of als ze zelfs als ze ergens een plaatje zien, vandaar dat ik de afbeeldingen in het artikel aangepast heb (en geloof me dat is niet overdreven).

Hoe is het mogelijk dat mensen zo angstig worden voor iets wat in principe ongevaarlijk is? Hoe is het mogelijk dat iemand in een ongevaarlijke situatie, bijvoorbeeld in een lift, begint te trillen, te zweten en zelfs hartkloppingen krijgt. Het lichaam reageert alsof iemand echt in gevaar is! En het lichaam, of eigenlijk het brein, denkt ook echt dat het in gevaar is. Zelfs ook al weten mensen dat hun angst overdreven en irrationeel is, toch raken ze volledig in paniek als ze geconfronteerd worden met hetgeen ze bang voor zijn.

Hoe ontstaat een fobie?

Waarom de een fobie ontwikkeld in zijn leven en de ander niet, weet men eigenlijk niet. In sommige families komen angststoornissen vaker voor dus erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Maar ook lijkt de manier waarop iemand met angst omgaat deels aangeleerd. Opvoeding en ervaringen uit het verleden spelen daarin een belangrijke rol.

Vorig jaar kwam een vrouw langs met een fobie voor muizen. Dit had ze al zolang ze zich kon herinneren en ondanks dat ze er veel last van had en dit er zelfs voor zorgde dat ze niet op vakantie ging had ze er nog nooit iets aan proberen te doen. Ik vroeg haar wat ervoor had gezorgd dat ze nu er nu wel iets aan wilde doen en toen begon ze te huilen.

Ze vertelde dat ze de week daarvoor wakker werd door geschreeuw van haar zesjarige zoontje. Ze rende naar beneden en in toen ze in de keuken kwam zag ze hem op de keukentafel staan terwijl hij schreeuwde: "Help een muis, een muis, een muis!" Nadat de muis weg was realiseerde ze zich dat haar zoon precies hetzelfde reageerde op een muis zoals zij dat deed. Hij had haar gedrag letterlijk gekopieerd en gebruikte zelfs dezelfde woorden en intonatie. Dit was voor haar de druppel en zorgde ervoor dat ze hulp ging zoeken.

De functie van angst

Mensen kunnen werkelijk voor alles een fobie ontwikkelen: voor bijen, vogels, slangen, hoogtes, olie, lange woorden en zelfs voor groenten! Ze denken dat ze bang voor de dingen of situaties zijn, maar in het echt is het niet het object of de situatie wat ze bang maakt, maar hun brein. Dat weten we doordat andere mensen helemaal niet bang worden in zo'n situatie of voor dat object.

Angst op zich is ook een goede emotie. Het is een beschermings-mechanisme dat er voor zorgt dat we wegblijven van gevaarlijke dingen of situaties. Maar als je bang bent voor dingen of situaties die volstrekt ongevaarlijk zijn dan spreek je van een stoornis. Daarbij gaat het dus niet over de hoeveelheid angst, maar omdat er angst optreedt als er geen echt gevaar is.

Hypnotherapie en fobieen

Misschien is wel het belangrijkste dat je bij deze methode niet geconfronteerd wordt met hetgeen je bang voor bent. Veel mensen met een fobie willen er wel vanaf, maar willen vervolgens niet een therapie waarbij ze constant geconfronteerd worden met hetgeen ze angstig voor zijn.

In hypnotherapie maak je gebruik van verschillende methoden, maar het belangrijkste is dat je de emotie (angst) van het object of situatie loskoppelt, zodat het brein normaal reageert op een ongevaarlijke siutatie of een ongevaarlijk object. Ik heb al zoveel verschillende fobieen in mijn praktijk zien langs komen en de verandering is iedere keer weer verbazingwekkend. Ik ben zelfs een keer bij radiozender Slam FM geweest om live op de radio binnen een uur een spinnenfobie weg te halen. Wil je meer informatie over de behandeling en kosten van een enkelvoudige fobie, klik dan hier. Hier onder zie je een video verslag van de fobie behandeling bij Slam FM.

Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in