Zelfhypnose bij pijn

Steeds meer mensen raken verslaafd aan pijnstillers. Pillen die qua samenstelling lijken op morfine en heroine worden steeds vaker voorgeschreven door artsen. Hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC vertelt afgelopen juli in een artikel in de Volkskrant dat In Nederland sprake van een stille opioïde-epidemie.

 

Vooral het middel Oxycodon wordt steeds vaker voorgeschreven door artsen, dit is een zware pijnstiller, een opioïde, qua chemische samenstelling vergelijkbaar met morfine en heroïne! Het middel werkt op korte termijn goed tegen pijn en werd vooral voorgeschreven aan  terminale kankerpatienten. Maar de trent is dat artsen het ook steeds vaker voorschrijven bij lichtere klachten, zoals botbreuken, chronische rugpijn, gewrichtspijn of een hernia. Hierdoor is het gebruik de afgelopen jaren razendsnel gestegen, van 148 duizend patienten in 2011 naar 439 duizend in 2017. Dat is een verdrievoudiging!
 

Een opiatencrisis

In de VS spreekt men al enige tijd over een opiatencrisis of epidemie.  Dr. David Spiegel van Stanford Univirsity stelt dat in de VS een op de drie Amerikanen een recept heeft voor opiaten. Het aantal doden dat per ongeluk door een overdosis is gestorven was afgelopen jaar maar liefst 64.000. Dat is twee keer zoveel mensen als wie sterven tijdens de piek van de AIDS crisis. President Trump noemde het groot aantal drugs- en medicijnverslaafden een 'noodtoestand voor de volksgezondheid'. Recent maakte het Amerikaanse Congres zes miljard dollar vrij voor de bestrijding van de opiaten-epidemie.
 

Hypnose bij pijnbestrijding

Dr. Spiegel sprak over deze crisis afgelopen jaar bij het World Economic Forum en opperde een alternatief voor de zware pijnstillers, een manier die ook nog eens een enorme kostenbesparing met zich meebrengt, namelijk: zelfhypnose. Kan hypnose mensen helpen die last hebben van crhonische pijnklachten? Ja, zegt Spiegel. Uit zijn onderzoek blijkt dat borstkanker patienten de helft minder pijn ervoeren dan de vrouwen controle groep. Daarbij ontdekte ze in het onderzoek per toeval dat deze terminale patienten ook nog eens 18 maanden langer leefden. Hieronder is de lezing van Spiegel te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in