Spreken in het openbaar

Angst voor openbaar spreken is  de meest voorkomende angst in Nederland. Veel mensen ervaren het als een kweling om te spreken in het openbaar bij een lezing en soms raken mensen al in de stress van een simpel voorstelrondje. Nou is een beetje spanning als je in het openbaar moet spreken niet erg, maar wanneer je dagen van te voren slecht slaapt, je buikpijn krijgt en gaat trillen en hevig begint te zweten bij het idee alleen al dat je moet spreken in het openbaar is het tijd om te leren hoe het anders kan.

Plankenkoorts

Ik heb als acteur bij veel verschillende gezelschappen in Nederland gewerkt en heb onder andere twee jaar gespeeld bij het Bostheater in Amsterdam. Dit is een openluchttheater in het Amsterdamse Bos waar op een mooie zomeravond zo'n 1500 mensen zitten. Nu was er één collega die iedere avond zoveel angst had om op te gaan dat ik me vaker afvroeg waarom ze überhaupt naar de Toneelschool was gegaan. Iedere avond stond wel weer iemand anders haar te vertellen hoe goed ze was en dat ze zo mooi speelde. Het hielp allemaal niets. Logica helpt niets als je angst hebt om te spreken in het openbaar.


Angst, een onbewuste reactie

Alle goed bedoelde adviezen ten spijt, maar angst (voor spreken in het openbaar ) is een onbewuste reactie. Die angst los je niet op met logica. Het probleem met angst om in het openbaar te spreken zit in het onbewuste. Met NLP kan je er snel en makkelijk achter komen waar het probleem zit. Door middel van een aantal krachtige technieken kun je dan het probleem ook veranderen in het onbewuste. Dus, wanneer jij ontspannen en vrij van angst voor een groep zou willen staan, neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Ik heb al zeer veel acteurs en sprekers succesvol geholpen om makkelijker te spreken in het openbaar.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in