Wat is hypnose?

Hypnose is een bewustzijnstoestand waarbij je zeer ontspannen bent en tegelijkertijd je volledig concentreert. Hypnotherapie is het gebruik van deze trance door een hypnotherapeut om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten. In trance leert je brein extreem goed en communiceer je direct met je onderbewustzijn. Dat is de plek waar echte verandering plaatsvindt. 

De grondlegger van de moderne hypnotherapie is Milton Erickson. Al tijdens zijn leven was duidelijk dat Erickson baanbrekend werk verrichtte. Door zijn reputatie kwam hij zelfs op de cover van de Times. Zijn talrijke wetenschappelijke publicaties hebben het denken met betrekking tot de hypnose fundamenteel veranderd. Erickson heeft onder andere samen met Aldoux Huxley de grensgebieden van de psychologie onderzocht. Erickson's methode van de hypnotherapie had grote invloed op de grondleggers van NLP, Richard Bandler en John Grinder. Zij hebben de manier hoe Erickson met de hypnotische spraak werkte in een eigen model verwerkt: het Milton Model. Een van de pijlers van NLP.

Dertig jaar geleden was het standpunt van de Amerikaanse bond van psychiaters nog dat hypnose gevaarlijk was en dat het niet bestond. Dit is zo paradoxaal dat wanneer je daar goed over nadenkt je vanzelf al in een trance raakt. En ondanks dat de wetenschap nu inmiddels aanvaard heeft dat hypnose bestaat, bestaan er nog steeds veel misverstanden over wat hypnose eigenlijk is.

Het goed om te weten dat jij jezelf dagelijks in hypnose brengt zonder dat je dit door hebt. Ieder normaal mens raakt om de haverklap in een hypnotische trance en rolt er net zo makkelijk weer uit. Denk maar eens terug aan al die keren dat je in de bus zat en ineens merkte dat je al bijna op de plaats van bestemming was. Of dat je op een snelweg rijdt en er na vijf minuten achter komt dat je nauwelijks op de weg of op andere auto's hebt gelet. En wanneer je van lezen houdt of graag naar de bios gaat en dan alles om je heen vergeet, doe je ook aan zelfhypnose.

Wanneer je in hypnose bent word je namelijk geen willoze zombie. Je doet niet alles wat de hypnotiseur zegt en je raakt de controle niet kwijt. Al deze ideeën zijn in de wereld gekomen door de zogenaamde Rasti Rostelli's die tijdens een hypnoseshow mensen vreemde dingen laten doen. Het enige wat je daar ziet is een slecht geklede man (waarom zijn dit eigenlijk altijd mannen?!) die je de kracht van je onderbewustzijn laten zien.

Wanneer je meer wil weten vraag dan hier het gratis rapport aan over hypnose.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in