Hypnotherapie en slaapproblemen

Slaap is zo’n basisbehoefte dat de meeste mensen er niet eens over nadenken, het is gewoon iets wat ze doen. Voor veel mensen is slapen gemakkelijk en zelfs lekker. Voor heel veel anderen is slapen echter niet zo vanzelfsprekend meer en kan het zelfs een bron van stress worden.
 

Tussen de negen en vijftien procent van de bevolking heeft last van slapeloosheid met een negatieve impact op het dagelijks functioneren. En het aantal mensen dat slaapproblemen heeft groeit gestaag. Daar zijn veel verklaringen voor, het toenemend gebruik van energiedrankjes kan een oorzaak zijn, maar ook de 24-uurs economie en de mogelijkheid om altijd en overal online te zijn kunnen invloed hebben op onze slaap.
 

Oorzaken van slapeloosheid

Veel mensen die niet goed slapen, begrijpen niet waarom ze maar niet goed slapen. Er kunnen ook veel verschillende oorzaken zijn, sommige zijn oppervlakkig zoals teveel cafeïne drinken of zware fysieke inspanning voordat je gaat slapen. Maar er kunnnen ook diepere oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals angst en depressie. De relatie tussen angst en/of depressie is zeer sterk. Meer dan 90 procent van mensen die last hebben van zware depressieve periodes hebben te maken met slaapproblemen. Wetenschappelijke studies bevestigen dat de slaapcyclus in de war raakt tijdens depressieve periodes.

Zelfs als je niet depressief bent, maar wel slaapproblemen hebt, kun je iets leren van het wetenschappelijk onderzoek naar depressie. Depressie gaat vaak samen met angst, samen is de negatieve impact op slaap zeer ernstig. Slecht slapen maakt het vaak alleen maar erger, het kan op je humeur slaan, je werk of studie beïnvloeden, je sociale leven verstoren, het zorgt ervoor dat je slaperig bent als je wakker bent en wakker als je slaapt.

 

Oplossingen bij slaapproblemen?

Mensen met slaapproblemen proberen vaak van alles om beter te slapen. Valeriaanthee drinken of een warm bad voor het slapen. Maar ook slaappillen gebruiken of alcohol drinken doen mensen om maar beter te kunnen slapen. En alhoewel alcohol spanning op de korte termijn een beetje kan verminderen, is het toch niet verstandig en creëert het meer problemen dan dat het oplost. Breinscans hebben aangetoond dat alcohol dezelfde neurale netwerken versterkt als depressie, daarom moet het worden vermeden door mensen bij wie slapen een probleem is. Maar ook medicatie, die als doel heeft om iemand beter te laten slapen, kan een groter probleem worden dan een oplossing. Zeker als mensen ze vaker of langere periodes gaan gebruiken.

 

Verbeteren van slaapvaardigheden

Los van alle bijkomende problemen werken slaappillen ook minder goed en ook minder lang als het ontwikkelen van goede slaapvaardigheden. Verschillende studies hebben aangetoond dat een specifieke vorm van psychotherapie genaamd cognitieve gedragstherapie, veel beter werkt dan de veelgebruikte slaappillen Ambien. Mensen vielen sneller in slaap, bleven langer slapen en hadden een meetbare verhoging van wat men noemt slaapefficiëntie, of slaapeffectiviteit. Slaapeffectiviteit is de totale tijd dat je daadwerkelijk aan het slapen bent, van de totale tijd dat je in bed doorbrengt, dus de totale tijd in bed, minus het wakker liggen.

Het is dus veel beter om jezelf in slaap te leren gaan dan dat je medicatie gebruikt. Als mensen de tijd nemen om slaap de aandacht geven die het verdient en zichzelf goede slaapvaardigheden leren verbetert de slaap en blijft deze ook beter.

 

Hypnose bij slapeloosheid

In andere studies is aangetoond dat Cognitieve Gedragstherapie nog beter werkt in combinatie met hypnose (Morin et al., 2006). Hypnose is een focus techniek. Een manier om je aandacht te focussen op gedachten en beelden die je fysiek en mentaal kunnen voorbereiden op een doel, iets wat je wil bereiken. Het gaat allemaal om het juiste gedachtenpatroon. Hypnose kan worden omschreven als een proces om het juiste gedachtepatroon te creëren. Of het nou een gedachtenpatroon is om beter voor jezelf te zorgen, een presentatie die je moet geven of om beter te kunnen slapen.

De sessies bij Hypnoworks kunnen gezien worden als cognitieve gedragstherapie interventie die hypnotisch gebracht wordt. Het doel van de sessies is helder, om je sneller en makkelijk te laten slapen en om te genieten van een goede nachtrust, waarbij je gebruik maakt van de focustechniek van hypnose.

 

Voor meer informatie over hypnose bij slaapproblemen kun je contact opnemen via het contactformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in