Artikelen

Grip op je onbewuste

Verstuurd op 2 februari 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Hoe komt het dat de ene persoon overal altijdhet positieve van inziet en de ander niet? Hoe kan het dat sommige mensen spreken in het openbaar verschrikkelijk vinden en anderen dit juist met groot plezier doen? Hoe kan het dat iemand die normaal bang is om in het openbaar te spreken op een feestje wel het hoogste woord kan hebben? We lijken wel een speelbal van....? Ja, van wat eigenlijk?


Wie wij zijn en wat wij doen wordt voor een groot gedeelte bepaald en gestuurd door ons onbewuste. Heel vaak hebben we geen idee waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Dit kan je goed zien in het volgende experiment van de psychologen Dick Nisbett en Tim Wilson. 

Proefpersonen werd gevraagd 'de beste' te kiezen uit vier ongeveer gelijke kledingstukken, bijvoorbeeld vier panty's. Veruit de meeste mensen kozen het kledingstuk wat het meest rechts lag. Hieruit kan geconludeerd worden dat mensen kiezen op basis van locatie. Echter wanneer de onderzoekers vroegen waarom ze juist dat kledingstuk kozen, kwamen mensen met kleur, vorm, materiaal aan als reden. Het resultaat laat zien dat we beslissingen vaak onbewust nemen en dat we deze vervolgens rationaliseren.
 Sam en Moos

Eigenlijk hebben we geen dat we op basis van locatie kiezen, maar daar zijn we ons niet van bewust. En om omdat ons bewustzijn niet aankan dat het niet weet waarom het iets kiest, verzint het dus maar wat. We tasten vaak in het duister over de echte beweegredenen van ons gedrag. Vergelijkbaar met die een Sam en Moos mop.

Op een avond zit Sam op zijn knieën op straat. Moos komt aangelopen en vraagt wat hij doet. 'Ik ben mijn sleutels kwijt', zegt Sam. Moos helpt z'n vriend en begint onmiddellijk mee te zoeken.  Na een hele tijd zoeken zegt Moos: 'we hebben echt overal gezocht, waar heb je ze precies verloren? Sam wijst naar een grasveld verderop en zegt 'Daarginds op het grasveld'. Maar waarom zoeken we dan niet daar?' vraagt Moos. 'Omdat het daar donker is, daar zien we niks. Hier hangt tenminste een lamp.' 


De kracht van het onbewuste

Het bewustzijn lijkt in die zin vaak op een tolk die de wereld moet interpreteren en wanneer deze het niet helemaal begrijpt, verzint het gewoon iets. Stel je voor hoe het zou zijn als je met zo'n tolk zou moeten werken! En toch is dat wat we de hele dag doen. Hypnose en NLP stellen je in staat om te communiceren met je onbewuste. Op deze manier kun je niet alleen onbewuste processen bewust maken, je kunt ze ook veranderen.

Daarbij stelt het je in staat om gebruik te maken van alle (verborgen) hulpbronnen die in je onbewuste zitten. In therapie maak ik soms gebruik van arm catalepsie (het onbeweeglijk maken van de arm) of arm levitatie (het vanzelf omhoog laten gaan van een arm). Dit is een ongebruikelijk ervaring voor de cliënt en laat hem zien hoe krachtig zijn eigen onbewuste is. Ik kan iemand een uur vertellen over wat de mogelijkheden van het onbewuste zijn, uiteindelijk is het voor de meeste mensen het beste om het zelf te ervaren.

De Amerikaanse psycholoog en filosoof Julian Jaynes  zegt: Wie naar onbewuste processen zoekt met het bewustzijn, zoekt naar een donkere plek met een zaklamp. Als het bewust zoeken naar onbewuste processen hetzelfde is als met een zaklamp zoeken naar een donkere plek, dan kan je hypnose zien als een nachtkijker waarmee je ziet wat normaal in het duister verborgen blijft. Hieronder zie je een kort filmpje van een vorm van catalepsie die ik 'n paar jaar geleden in het Vondelpark gemaakt heb.
Catalepsie is onderdeel van de tweedaagse Hypnose Intensive workshop.


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in