Artikelen

Hebben hypnotiseurs bijzondere gaven?

Verstuurd op 24 maart 2013

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Op TV of in het theater wekken hypnotiseurs vaak de indruk dat ze heel bijzondere dingen kunnen. Met hun semi-mystieke blik en slecht gevoel voor mode lijken ze iedereen in mum van tijd te kunnen laten doen wat ze willen. Het lijkt wel of ze bijzondere krachten hebben...


Dat is niet zo. Wellicht zijn ze in hun jeugd gepest en willen ze dat nu compenseren door anderen te laten denken dat ze bepaalde krachten hebben waarmee ze iedereen kunnen beinvloeden.

Dit is natuurlijk onzin. Het idee dat hypnotiseurs bijzondere gaven hebben komt uit de 18e eeuw. De Duitse arts Franz Anton Mesmer dacht dat sommige mensen (waaronder hijzelf) het vermogen hadden om anderen te beinvloeden. Hij zag gezondheid als de vrije stroom van het levensproces door duizenden kanalen in het lichaam. Volgens Mesmer werd ziekte veroorzaakt door blokkades in die stroom. Door het doorbreken van die blokkades kon deze onzichtbare vloeistof weer opnieuw gaan stromen en werd de patiënt weer gezond.

Chambre du crise

Door het slikken van ijzer en het met de handen strijken over het lichaam door een zogeheten Mesmerist konden de obstakels in de levensstroom doorbroken worden. Dit proces ging echter gepaard met een crisis, een tranceachtige staat met hevig emotionele uitbarstingen.

Hoe vreemd dit nu ook klinkt, het was in die tijd behoorlijk populair in Parijs, waar Mesmer woonde. Vooral dames en heren uit de hogere stand waren dol op Mesmer en zijn behandelmethode. Vanwege deze populariteit hield hij dan ook groepssessies. Hieronder zie je een afbeelding van zo'n groepssessie.Dit was eigenlijk was het meer een workshop, want iedereen kon zelf aan de slag. De tafel waar de mensen aan zaten was gevuld met ijzer en water. Er zaten metalen hengsels aan die je kon vastpakken waarna de levensstroom, ook wel het dierlijk fluïdum genoemd, weer goed kon gaan stromen. 

Zoals gezegd ging het doorbreken van de blokkades gepaard met hevige emotionele uitbarstingen. Daarom werd bij deze seances vaak een aparte kamer ingericht voor het beleven van je crisis. Op de prent zie je links een dame die net in haar crisis terechtkomt en naar de chambre du crise wordt gebracht. 

De ontmaskering van Mesmer

Ondanks dat zo ongeveer de hele Franse hofhouding op bezoek ging bij Memser, was er één iemand die het helemaal niks vond: de Franse koning. Hij wilde een eind maken aan de praktijken van Mesmer en stelde een commissie samen die hem moest ontmaskeren. De commissie bestond onder andere uit Benjamin Franklin (de Amerikaanse ambassadeur van dat moment) en de Franse arts Joseph Guillotin, die later een apparaat uitvond welke de Franse aristocratie scheidde van hun lichaam.

Toch was Mesmer geen oplichter in de klassieke zin van het woord. Hij had wel degelijk goede intenties en geloofde in zijn methode. Zo magnetiseerde hij bijvoorbeeld een boom op het dorpsplein voor mensen die zijn seances niet konden betalen. Als een dorpsbewoner dan ziek was ging hij naar de gemagnetiseerde boom om beter te worden. Helaas was er geen chambre du crise dus beleefde mensen hun crisis op het dorpsplein, dit tot groot plezier van andere  dorpsbewoners, vermoed ik.

Om Mesmer te ontmaskeren bedacht de commissie de volgende list. Ze brachten een jongeman die eerder 'genezen' was met behulp van de gemagnetiseerde boom geblinddoekt naar een andere (niet gemagnetiseerde) boom. Toen ze aankwamen bij de gewone boom raakte de jongeman alsnog in een diepe trance. Het zat dus niet in de boom maar in het hoofd van de patiënt.


Uitzoeken van de juiste slachtoffers

Toneelhypnotiseurs hebben - net als Mesmer - geen bijzondere krachten. Het gebeurt allemaal in het hoofd van de gehypnotiseerde zelf. Iedere hypnoseshow is hetzelfde opgebouwd, mensen worden getest hoe makkelijk ze in trance kunnen en alleen de beste 'subjecten' blijven op het podium. Het beste subject raakst het makkelijkst in hypnose en is vervolgens dus het meest manipuleerbaar.

Niet iedereen kan zo makkelijk zo snel in hypnose. Rasti Rostelli heeft een aantal jaar geleden een show gecanceld toen er minder dan 200 kaarten waren verkocht. De kans is dan veel kleiner dat je genoeg goede mensen vindt om te hypnoiseren. En dan blijkt dat de krachten van de hypnotiseur toch niet zo sterk zijn.

Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in