Artikelen

Hypnose beinvloedt het brein

Verstuurd op 29 april 2013

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Onderzoek toont aan dat hypnose delen van het brein beïnvloedt. De Britse neuroloog en onderzoeker John Gruzelier heeft dat aangetoond met een onderzoek waaraan 24 mensen meededen die in de fMRI scanner een psychologische test deden.

Gruzelier (afbeelding), professor aan de University of London, heeft aangetoond dat met hypnose de mediale frontale cortex wordt beïnvloed. Dit deel is belangrijk om een fout te signaleren bij jezelf of iemand anders. "Het onderzoek laat zien hoe hypnose het brein beïnvloedt en verklaart ook waarom mensen die gehypnotiseerd zijn in een hypnoseshow dingen kunnen doen die ze normaal gesproken nooit zouden doen", zegt Gruzelier.


Hypnose bestaat

Veel mensen, waaronder wetenschappers, denken nog steeds dat hypnose geen fysiologisch fenomeen is. Het zou slechts het resultaat zijn van de indruk die de hypnotiseur maakt op zijn subject. Volgens Gruzelier maakt showhypnose hier zeker gebruik van, maar helaas zorgt dit er ook voor dat mensen vervolgens de echte mogelijkheden van hypnose negeren. "Zonder twijfel is showhypnose verantwoordelijk voor de slechte naam van hypnose", aldus Gruzelier. Hij hoopt dat toekomstig onderzoek kan bijdragen aan de behandeling van bijvoorbeeld pijnklachten bij  kankerpatiënten.


Stroop test

Het onderzoek werd gedaan met de Stroop test. Hierbij zijn de namen van de kleuren weergegeven in een andere kleur als waar het woord naar verwijst. De opdracht is om de kleur te benoemen van de woorden, niet het woord zelf. Het eerste woord, 'rood', is met blauwe letters geschreven, dus je moet niet 'rood' zeggen, maar 'blauw'. Deze taak is behoorlijk verwarrend voor de meeste mensen.

Bij het onderzoek gebruikte ze twaalf mensen die zeer gevoelig waren voor hypnose en twaalf mensen die niet heel gevoelig waren voor hypnose. Iedereen deed de Stroop test in de fMRI scanner onder normale omstandigheden en dan nogmaals in hypnose. In de eerste ronde waren geen significante verschillen in de activiteit in het brein van beide groepen. En ook de scores van beide groepen waren gelijk. Maar in de hypnose ronde ontdekte ze dat er significant meer breinactiviteit was in het deel van het brein wat te maken heeft met het reageren en evalueren van emotionele doelen van de groep die zeer gevoelig was voor hypnose.

Conclusie: hypnose beïnvloedt het brein

Gruzelier concludeert dat, in hypnose, het brein harder moet werken om dezelfde cognitieve functie te doen. Volgens de Britse neuroloog bevestigt het onderzoek zijn idee over hypnose met wetenschappelijk bewijs. Dit zal het begrip van hypnose vergroten en de misvattingen die er nog steeds zijn verminderen. Laten we hopen dat dit de vele vooroordelen die er nog steeds zijn over hypnose evenredig verminderen.Praktische informatie:

  • Op 25 mei is het voorjaarscongres van de Nederlandse vereniging van NLP (NVNLP). Ik geef daar een workshop conversationele hypnose. Voor meer informatie www.nvnlp.nl 
  • Op 31 mei en 1 juni geef ik de workshop Ericksoniaanse therapie 1. Dit is in samenwerking met academie Hypnos in Bussum. Wil je meer weten hierover klik hier. Voor meer informatie op de site van Hypnos klik hier.  Aanmeldingen gaan via de site van Hypnos. 

 

 Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in