Artikelen

Paniekaanvallen

Verstuurd op 12 oktober 2010

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
In Nederland hebben ruim 51.000 mannen en bijna 80.000 vrouwen last van een paniekstoornis. Toch hoor je er over het algemeen weinig over. Dat komt, niet in de laatste plaats, omdat er veel schaamte en onbegrip is.


Volgens de Dikke van Dale zijn paniekvallen 'Plotseling korte periodes van intense angst. Deze angst duurt meestal kort en is van irreële aard. Dat wil dus zeggen dat er een angst is, die is gebaseerd op in feite niets.' Deze uitleg zegt dat de angst irreëel is waaruit zou moeten blijken dat het 'op niets' gebaseerd is. Dat klinkt logisch, maar helaas is een paniekaanval dat niet. 

Mensen met een paniekaanvallen hebben ongewoon sterke aanvallen van paniek. Deze paniekaanvallen gaan vaak gepaard met allerlei lichamelijke verschijnselen, zoals zweten, trillen, duizeligheid, misselijkheid, en hartkloppingen. Situaties waarin paniekaanvallen veel voorkomen zijn: op straat, in drukke mensenmassa's, in de supermarkt, in tunnels, tijdens vergaderingen en tijdens het autorijden.

Anticipatieangst

Een cliënt vertelde me laatst dat hij niet met de trein durfde te reizen. Hij had twee jaar geleden uit het niets een paniekaanval gekregen in de trein en was sindsdien zo bang om opnieuw zo'n aanval te krijgen dat hij niet meer met de trein of welk andere vorm van openbaar vervoer durfde.

Hierdoor lag zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam al meer dan een jaar stil. Studeren kon hij nog wel thuis doen, maar voor zijn tentamens moest hij echt naar de universiteit en dat durfde hij niet.

Als hij noodgedwongen toch met de trein of bus moest, kreeg hij vaak dagen van tevoren al een paniekaanval door alleen maar te denken aan die treinreis. Hij zag in gedachten hoe het die treinreis weer hetzelfde zou zijn als die ene keer. Hij zag als het ware alles al misgaan.

Blinden

Je onbewuste kent geen verschil tussen verbeelding en echt. Als je denkt aan hoe het zou zijn als je een flinke hap van een zure citroen neemt dan is de kans groot dat je mond vanzelf wat meer speeksel aanmaakt. Bij angst is dat net zo. Je ziet jezelf in gedachte in de trein zitten en een paniekaanval krijgen en je lichaam reageert alsof het al echt zo is. Je lichaam maakt in beide gevallen namelijk precies dezelfde hoeveelheid  stresshormoon aan.

Het blijkt dat mensen die van hun geboorte af aan blind zijn geen paniekaanvallen krijgen. Dat komt omdat ze het visuele gedeelte in hun brein helemaal niet gebruiken. Dit gedeelte gebruik je ook om een toekomstbeeld te maken zoals een treinreis die helemaal misgaat. Omdat hun brein dit niet kan kunnen ze ook geen paniekaanval krijgen.

Hypnotherapie kan je helpen die onbewuste beelden bewust te maken, waardoor je er grip op krijgt. Zo leer je om op de juiste manier te reageren in situaties die veilig zijn. Angst is een beschermingsmechanisme en is nodig in geval van gevaar. Angst is dus in principe een positieve emotie, maar wanneer je bang wordt in situaties die ongevaarlijk zijn, wordt het tijd om je brein te leren op de juiste manier te reageren.


Erik Willems


Erik Willems is gecertificeerd hypnotherapeut en NLP master practitioner en heeft een praktijk in Amsterdam.


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in