Artikelen

Blind zijn en toch kunnen zien

Verstuurd op 5 juni 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Stel dat het 18 graden is en de zon schijnt, klinkt dat voor jou als een lekker weertje? En stel dat dit in hartje zomer zouden zijn op je vakantieadres in Zuid Frankrijk? Waarschijnlijk verandert dan je idee van een lekker weertje? In IJsland zouden ze echter weer heel blij mee zijn. De zomers zijn daar relatief koud, dus is 18 graden met een zonnetje een heerlijke zomerdag. 


De betekenis van een ervaring hangt natuurlijk af van het kader. Als je het kader verandert, verandert de betekenis. Kijk bijvoorbeeld eens  naar de  bloemen hiernaast, mooi hè? Maar wanneer je weet dat deze bloemen op een grafkist liggen, kijk je er waarschijnlijk toch anders naar.

Het kader veranderen

Het kader bepaalt dus hoe we naar een situatie kijken. Het is een set van grenzen waarin een bepaalde inhoud zich afspeelt. Dat kader kan van alles zijn: 'opvoeden', 'werk', 'persoonlijke ontwikkeling', 'sales'. Deze nieuwsbrief schrijf ik bijvoorbeeld in het kader van persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je de woorden en de inhoud een betekenis geven. Als je geen kader hebt is het erg lastig om de de inhoud op waarde te schatten omdat het onduidelijk is.

Een van de meest effectieve middelen voor persoonlijke verandering is het leren hoe je de beste kaders om een ervaring heen kunt zetten. Dit proces wordt herkaderen genoemd. Herkaderen is een manier om anders naar hetzelfde te kijken. Je beziet het vanuit een ander licht en helpt zo om een andere interpretatie te geven aan een gebeurtenis of waarneming.

Calvin Sanley

Een tijd geleden las ik het artikel met als titel 'A Boy of Unusual Vision'. Dit gaat over de elfjarige Calvin Stanley. Deze jongen rijdt op een fiets, speelt basketbal, gaat naar school, kortom hij doet bijna alles wat een elfjarige jongen doet. Er is eigenlijk maar één uitzondering: hij is blind. 

In het artikel vertelt zijn moeder Ethel Stanley dat ze zich het moment herinnert dat hij vroeg waarom hij blind was. 'Ik legde uit dat hij zo geboren was en dat het niemands fout was'. Hij vroeg: 'Waarom ik?' Ik zei: 'Ik weet niet waarom, Calvin. Misschien is er een speciaal plan voor je'. Toen zette ze haar zoon neer en vertelde hem: 'Jij ziet, Clavin. Je gebruikt alleen je handen in plaats van je ogen. En onthoudt, er is niets wat je niet kunt doen'.

Het artikel lees je dat zijn moeder een meester is in herkaderen. Ze heeft iedere ervaring die anderen zouden classificeren als 'belemmeringen' veranderd in voordelen. Aangezien dat is wat Calvin voor zichzelf representeert, is dat ook wat hij ervaart.

Wat werkt voor je?

Herkaderen is een geweldige manier om je denkwijze over een ervaring te veranderen. Niets in de wereld heeft betekenis op zichzelf. Wat we van iets vinden en wat we in de wereld doen is afhankelijk van onze waarneming ervan. Herkaderen is een creatieve manier van jezelf meer perspectief geven.

Laatst zei een cliënt 'Ik wou willen dat mijn dochter niet zo verdomde koppig is', waarop ik zei: 'Er zijn situaties waarin ze haar koppigheid nodig zal hebben, om zichzelf te beschermen of om iets te bereiken, denk je niet? Hij schoot in de lach en beaamde dat ze inderdaad altijd veel voor elkaar krijgt. Een eenvoudige manier om de frustratie over zijn dochter plaats te laten maken voor trots. Het gaat er dus niet om of het 'waar' is, maar of het resultaat beter voor je werkt. Er bestaat geen absoluut perspectief; er zijn altijd meer manieren om naar iets te kijken.

Herkaderen

Er zijn heel veel manieren om iets te op een andere manier te zien. Hieronder volgen twee manieren om zelf te herkaderen. Ze maken gebruik van het alsof-kader en is ideaal om conflicten met jezelf of anderen op te lossen. Het is een gedachte-experiment waarbij je je verplaatst in een situatie om mogelijkheden te verkennen die je anders nooit zou overwegen.

  • Tijdskader: Stel je voor dat je een half jaar in de toekomst zou kunnen stappen en terug kan kijken naar dit moment. Vraag jezelf dan af wat je gedaan hebt om de situatie te verbeteren of het probleem op te lossen.
  • Perceptiekader: Doe net alsof je iemand bent die jij bewondert en vraag jezelf af wat je zou doen als je een dag die persoon zou zijn. Wat zou die persoon doen in deze situatie, welke stappen zou hij/zij nemen, hoe zou hij/zij deze situatie aanpakken?

Experimenteer er eens mee en kijk wat het je oplevert.



 





Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in