Artikelen

Hypnose en chirurgie

Verstuurd op 5 juni 2013

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Niet veel mensen weten het, maar hypnose en chirugie hebben een heel lange geschiedenis. In het begin van de 19e eeuw hebben James Braid, John Elliotson en James Esdaille alle drie succesvol hypnose gebruikt als pijverdoving. Echter met de komst van ether en chloroform als anesthesie werd het onderzoek naar hypnose bij pijnbestrijding volledig stopgezet.

De laatste tijd is er echter weer een groeiende interesse in het gebruik van hypnose naast de moderne anesthesie en dat is niet voor niets. Eerder schreef ik hierover in de nieuwsbrief van 1 oktober 2012. Waar ik nog niet eerder over schreef is over het wetenschappelijk onderzoek wat hier naar is gedaan.

Elvira Lang

Voormalig professor Radiologie van de Harvard medical School Elvira Lang (afbeelding) is een van de experts op het gebied van hypnose tijdens medische procedures. Ze schreef het boek Patiënt Sediation Without Medication, waarin ze vertelt over haar ervaringen van twintig jaar werken met hypnose bij duizenden operaties.

In 2000 heeft Lang samen met anderen wetenschappers een groot onderzoek gedaan met 241 patiënten welke geopereerd werden aan slagaders, aders of nieren. Er werden drie behandelwijzen vergeleken: zelfhypnose, aandacht oefening en de standaard zorg. In iedere groep zaten 80 patiënten.

De patiënten kregen Midazolam, hierbij blijf je wakker, maar bent wel verdoofd. De standaard behandeling had geen afwijkingen. Bij de groep welke met aandacht werkte, was iemand van het medisch team bij de patiënt en praatte op verzoek met de patiënt en stelde hem gerust. Bij de hypnose groep was ook een extra persoon van het medisch team aanwezig, deze deed een hypnotische inductie, waarna hij hypnotische suggesties gaf voor pijnvermindering. In het onderzoek is gekeken naar pijn, angst en het gebruik van medicijnen. Deze gegevens vind je hieronder.

 

De grafiek laat de gemiddelde pijn en angst bij iedere groep zien gedurende de operatie. Patiënten in de standaardbehandelingsgroep en de aandachtsgroep melden dat de pijn gedurende de operatie constant meer werd, terwijl in de hypnose groep de patiënten relatief pijnvrij bleven in dezelfde periode. Patiënten in de hypnose en aandachtsgroep kregen ongeveer de helft van de pijnmedicatie in vergelijking met de standaardgroep. Wat ook opvalt is dat de tijd om de procedure af te ronden in de hypnose groep significant korter was in vergelijking met de andere groepen.

 

Hypnose en kanker

Klinisch psycholoog Guy Montgomery (afbeelding) is de directeur van de Integrative Behavoral Medicine Program van de Mont Sini School of Medicine in New York. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op het ontwikkelen en testen van psychologische interventies om pijn en lijden te verminderen bij kankerpatiënten. In 2007 deed Montgomery samen met andere wetenschappers een onderzoek met 200 vrouwen welke een borstoperatie ondergingen.

De patiënten werden onderverdeeld in twee groepen: een hypnose groep of een empathische luister groep. De patiënten in de hypnose groep kregen een 15 minuten durende hypnose sessie van een psycholoog een uur voor de operatie. Hierbij werden suggesties gegeven van ontspanning, rust en vermindering van pijn, misselijkheid en vermoeidheid. De empathische luistergroep kreeg een 15 minuten durend gesprek met een psycholoog. Dit gesprek werd niet gestuurd door de psycholoog dus de patiënt leidde het gesprek en de psycholoog was ondersteunend en empathisch aanwezig.

In de grafiek kun je zien dat patiënten in de hypnose groep significant minder pijn, misselijkheid, vermoeidheid, discomfort ervoeren en daarbij ook minder van streek waren. Van zes medicijnen die de patiënten kregen tijdens en na de operatie kregen patiënten uit de hypnose groep significant minder van twee van de medicijnen en hetzelfde aantal van de anderen. 


Kostenbesparing

In het onderzoek is ook gekeken naar wat het economische oplevert. Zo werd het medicijngebruik gemeten en ook hoeveel tijd de patiënten in de operatiekamer waren. De gemiddelde kosten voor de hypnose groep waren 3146,90 dollar per patiënt, versus 3919,51 dollar in de aandachtsgroep, wat een verschil is van 773 dollar per patiënt. Dit laat zien wat een enorme kostenbesparing een korte pre-operatieve hypnose sessie kan opleveren. Met de steeds hoger oplopende kosten in de zorg lijkt me dit een gebied waar de vooroordelen over hypnose nu eindelijk eens definitief over boord gegooid moeten worden, omdat het een enorme kostenbesparing kan opleveren. 


 

 Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in