Artikelen

Angst voor operaties - verbeelding in het ziekenhuis

Verstuurd op 8 februari 2012

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Visualiseren in de operatiekamer

In hypnotherapie wordt veel gebruik gemaakt van visualiseren. En dat is niet voor niets. Stel je eens voor dat je een flinke hap van een sappige citroen neemt, je mond vult zich met het zure citroensap. De kans is groot dat je nu extra speeksel in je mond krijgt en moet slikken. Natuurlijk heb je geen citroen gegeten, je bedacht het alleen. Hoe is het dan mogelijk dat je lichaam toch speeksel aanmaakt?

 

Gezonde verbeelding

Je gedachten beinvloeden je lichaam. Je lichaam kent geen verschil tussen iets wat jij je levendig voorstelt en iets wat echt is. Dit is een van de basisprincipes in hypnotherapie en dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de behandeling van angsten. Tot zover dus niets nieuws, maar wat wel nieuw is dat dit wordt ingezet voor de vermindering van angst in de operatiekamer. In steeds meer Nederlandse ziekenhuizen  wordt - in navolging van Amerikaanse ziekenhuizen  - gewerkt met Gezonde Verbeelding. Gezonde Verbeelding is gebaseerd op het principe dat het lichaam geen onderscheid maakt tussen wat je je voorstelt en wat echt is. Nu is het voorbeeld van de citroen nog speels, maar het principe dat je gedachten je lichaam beïnvloedt wordt ook steeds meer gebruikt bij bestrijding van stress, onrust en angst rondom operaties. En met succes.

 

Verminderen van angst en sneller herstel na de operatie

De Amerikaanse zorgverzekeraar Blue Shield of California stuurt zijn verzekerden in het kader van zelfzorg voorafgaand aan bepaalde operaties standaard een CD toe met ontspannings- en visualisatieoefeningen, gericht op het verminderen van preoperatieve angst en een sneller herstel na de operatie.


Minder angst en pijn

Van de 669 luisteraars gaf 82% aan de cd weer te zullen gebruiken in het geval van een volgende operatie en zei 83% de cd te zullen aanbevelen aan vrienden. Voorafgaand aan het gebruik van de cd meldde 47% van de luisteraars angstig of zeer angstig te zijn voor de komende operatie. Na naar de cd te hebben geluisterd, bleek nog slechts 1.6% angstig of zeer angstig te zijn voorafgaand aan de operatie. Het merendeel van de respondenten (57%) rapporteerde minder pijn te hebben gehad dan verwacht. Degenen die vaker naar de cd luisterden bleken naar verhouding minder pijn te hebben dan verwacht.


Kostenbesparing

Bij een grote subgroep hebben de onderzoekers ook de kosten onderzocht. Van de patiënten die naar de cd geluisterd hadden lagen 8% korter in het ziekenhuis dan patiënten die niet naar de cd geluisterd hadden. De kosten voor deze groep waren over het geheel genomen 14% lager, een besparing van maar liefst 2003 dollar per persoon. Daarbij waren de apothekerskosten in het ziekenhuis ook nog eens 14% lager. De kosten van het visualisatieprogramma bedroegen ongeveer 40 dollar per persoon, oftewel 2% van het bespaarde bedrag.


Ziekenhuizen in Nederland

In Nederland werken onder andere het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, het Medisch Centrum Alkmaar en het oncologisch centrum van het Medisch Centrum Leeuwarden inmiddels met Gezonde Verbeelding. Zeker gezien de steeds hoger oplopende kosten in de zorg, lijkt me dit een uitgelezen kans om met behulp van onze verbeelding de kosten flink naar beneden te brengen. Hieronder zie je een kort filmpje hoe dit wordt ingezet bij hartoperaties in het Diakonessenhuis in Utrecht.


 

 

 


 

 
Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in