Artikelen

Scepsis over hypose

Verstuurd op 27 september 2013

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Voor veel mensen lijkt hypnose nog steeds een vorm van goochelarij of is het in ieder geval iets waar je 'in moet geloven'. Ook in de wetenschappelijke wereld heerst nog steeds zeer grote scepsis.

 

Ook kinderarts prof. dr. Marc Benninga (afbeelding), die vijf jaar lang onderzoek deed naar de effecten van hypnotherapie op buikpijn, kreeg hiermee te maken. ‘Hypnose, dat is toch kwakzalverij? Hoezo ga je dat op kinderen uitvoeren? Waar haal je het lef vandaan?’

Allemaal reacties die de Amsterdamse kinderarts kreeg toen hij zich ging verdiepen in het gebruik van hypnotherapie bij onverklaarbare chronische buikpijn. Een deel van zijn collega's in het AMC vond het niet ethisch dat hij kinderen blootstelt aan een onnodige behandeling die niet bewezen nuttig is.

PDS en hypnose

Toen Benninga voor het eerst hoorde over hypnose bij buikpijnklachten was hij ook sceptisch. Hij hoorde de Britse arts Peter Whorwell in een lezing vertellen over hypnose bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). PDS kenmerkt zich door hevige buikpijn en problemen met de ontlasting, in Nederland heeft zo'n 10% van de bevolking hier last van. Ondanks dat het medisch gezien niet gevaarlijk is kan het een enorme invloed hebben op de kwaliteit van iemands leven.

'Wat een onzin', dacht Benninga toen hij alle positieve verhalen over hypnose hoorde tijdens de presentatie van zijn Britse collega. Later kwamen de twee in gesprek en vroeg Benninga of hypnotherapie ook zou helpen bij kinderen. Volgens Whorwell zou het bij kinderen nog beter werken, omdat ze meer fantasie hebben en je ze makkelijker kunt motiveren om de oefeningen te doen.

 

Wetenschappelijk onderzoek PDS

Hij nam het advies ter harte en zette een onderzoek op samen met een Amsterdamse hypnotherapeut. Er deden 52 kinderen mee aan het onderzoek en deze werden opgesplitst in twee groepen. De ene helft werd behandeld door een kinderarts, de andere helft kreeg hypnotherapie."Ik was toen ik begon erg sceptisch, maar in mijn onderzoek heb ik gezien dat hypnotherapie bij kinderen met ernstige buikpijn veel betere resultaten geeft".

Na een jaar was 85 procent van de kinderen van hun klachten af. Tegen 25 procent van de kinderen die een klassieke behandeling kregen. Na vijf jaar geldt dat nog voor 68 procent van de kinderen die hypnotherapie kregen en 20 procent voor de controle-groep.De kinderen kregen zes sessies van drie kwartier bij een hypnotherapeut verspreid over drie maanden. Verder moesten ze thuis zelfhypnose-oefeningen doen.

 

Hypnose wel of niet ethisch?

De kritiek die Benninga kreeg van collega's van het AMC, dat het niet ethisch zou zijn om een niet bewezen methode te gebruiken op kinderen, legt hij naast zich neer. Er bestaan volgens hem nauwelijks bewezen effectieve behandelingen tegen ernstige buikpijn bij kinderen. "Ze krijgen bijvoorbeeld bepaalde voedingsvoorschriften, laxeermiddelen of pijnstillers, maar dat heeft over het algemeen weinig effect. Bij het grootste deel van de kinderen is er geen lichamelijke oorzaak te vinden voor de buikpijn. Waarom zouden we een methode waarvan is bewezen dat die wel werkt dan niet gebruiken, alleen omdat het onder alternatieve geneeskunde valt?"

 

 

Praktische informatie

  • Workshop: Ericksoniaanse hypnotherapie I is op 11 en 12 oktober en vindt plaats bij Academie Hypnos. Aan bod komen onder andere de invloed van Erickson, directe versus indirecte hypnose, Ericksoniaanse taalpatronen en de handshake interrupt. Voor meer informatie, klik hier.

 

  • Workshop: Ericksonaanse hypnotherapie II is op 15 en 16 november en vindt plaats bij Academie Hypnos. Aan bod komen onder andere vooronderstellingen, deep trance fenomenen, arm catalepsie, arm levitatie en de non-awareness set. Voor meer informatie, klik je hier.

     
  • Workshop: Bandlers meest briljante (NLP) interventies is een nieuwe tweedaagse workshop in samenwerking met academie Hypnos. Hierin worden de meest effectieve NLP technieken behandeld die Richard Bandler heeft ontwikkeld. Aan bod komen onder andere submodaliteiten, het swish patroon, omdraaien van gevoel, het veranderen van gedachten en de fast phobia cure. De workshop is op 16 en 17 mei. Voor meer informatie, klik je hier.


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in