Artikelen

Het t-shirt van Lance Armstrong

Verstuurd op 21 januari 2013

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Lance Armstrong heeft gelogen. De winnaar van zeven tour de Frances die als een feniks herrees uit de as van zijn ziekbed is ontmaskerd. Een van de grootste sportmannen ooit, blijkt een van de grootste leugenaars aller tijden te zijn.


Zijn verhaal klonk ook eigenlijk te mooi om waar te zijn (misschien wilde we er daarom allemaal zo graag in geloven). Genezen van kanker en vervolgens een van de grootste sportmannen uit de geschiedenis worden. Door het overwinnen van zijn ziekte en zijn prestaties inspireerde hij miljoenen mensen over de hele wereld.

Zo ook oud schaatser Erben Wennemars. Hij vertelde een tijd geleden hoe Armstrong hem inspireerde tijdens zijn zware schaatstrainingen. Hij droeg tijdens de training een t-shirt van Armstrong "Als ik het dan zwaar had tijdens het trainen dan keek ik naar dat shirt en dacht ik: maar hij kan het ook! Dus nog een keer en dan ging ik nog een keer!"

Projectie

Het leek dus alsof het t-shirt en de gedachte aan Armstrong ervoor zorgde dat Wennemars meer uit zichzelf kon halen. Alsof het doorzettingsvermogen van Lance via het shirt hem hielp. Dit fenomeen noemen ze in de psychologie projectie. Je projecteert dan een eigenschap of emotie van jezelf in iemand of iets anders. Meestal heeft men het over projectie in negatieve zin. Iemand projecteert zijn eigen tekortkomingen op iets of iemand anders. Dit komt in het dagelijks leven zoveel voor dat we er zelfs een spreekwoord en gezegde voor hebben: 'wat je zegt ben je zelf' en 'zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten'.

Kumare

Naast het projecteren van eigen tekortkomingen in iemand anders, projecteren mensen ook positieve eigenschappen in anderen. Het mooiste voorbeeld daarvan zag ik in de documentaire Kumare.

In de film zie hoe de Indiase guru Kumare (afbeelding) door Amerika reist. De basis van zijn filosofie is The only guru you need is inside yourself. In een korte tijd heeft hij een groep volgelingen op wie hij veel indruk maakt met zijn mirror yoga (spiegel yoga), zijn gulle lach en zijn Indiase accent. Er is alleen één addertje onder het gras: Kumare is een nep guru.

Mirror yoga

Vikram Ghandi (afbeelding) is een Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomt en wilde een verhaal vertellen over geloven. In zijn eigen zoektocht naar zingeving en spiritualiteit is hij teleurgesteld en heeft het idee dat de zogenaamde guru's voornamelijk uit zijn op geld en macht.

Hij vroeg zich af of een nep religie net zoveel indruk zou kunnen maken als een 'echte' religie, zeg maar een spiritueel placebo effect. Hij besluit zijn haren en baard te laten groeien, neemt yogalessen en verkleed zich als guru. Hij neemt een spirituele naam verzint een aannemelijke filosofie en gaat op zoek naar volgelingen.

De film zou lang niet zo interessant zijn als alleen verwarde, eenzame en naïeve mensen geïnteresseerd in hem zouden zijn en dat is ook niet het geval. Het zijn gewone mensen die op zoek zijn naar zingeving, en dat is iets wat ieder mens nodig heeft.


If you act like a gure...

De vraag die hij impliciet stelt in de film is: wat betekent het eigenlijk dat mensen iets goddelijks, krachtigs of bijzonders zien in iemand anders? Kumare is geen echte guru dus dat bijzondere zit niet in hem. Deze mensen projecteren al die die bijzondere eigenschappen op deze zogenaamde guru. Net als er in het shirt van Erben Wennemars geen bijzondere kracht zat, maar hij het projecteerde op het shirt. Kumare zegt letterlijk tegen een van zijn volgelingen: If you act like a guru, than you can become a guru.

In ieder zogenaamd zelfhulpboek vind je het zinnetje: de kracht zit in jezelf. Dit is inmiddels zo'n cliché uitspraak dat het de kracht en betekenis helemaal heeft verloren. Toch is dat wat de film aantoont dat dit soort krachten en hulpbronnen in onszelf zitten. De vraag is hoe je ze kunt aanspreken. Als hypnotherapeut ben ik er van overtuigd dat deze hulpbronnen in ons onbewuste zitten en dat je deze met behulp van hypnotherapie kunt aanspreken en leren gebruiken.Praktische informatie


  • Op maandag 28 januari geef ik een lezing op de Erasums uniersiteit in Rotterdam over hypnotherapie en pijnbestrijding. Voor meer informatie klik je hier. 
  • Er is nog plek voor zowel de hypnose intensive workshop van 16 & 17 maart als ook voor de NLP workshop van 13 & 14 april. 
Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in