Artikelen

Milton Erickson

Verstuurd op 1 juli 2014

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Milton Erickson


Milton Erickson was een Amerikaanse psychiater en hypnotherapeut. Erickson studeerde af met een doctoraat geneeskunde en een master of arts  in psychologie. Hij is oprichter van the American Society for Clinical Hypnosis, heeft talrijke publicaties op zijn naam staan en verschillende boeken geschreven. Hij wordt algemeen gezien als de grondlegger van de moderne hypnotherapie. 


Toch was het zeer onwaarschijnlijk dat Erickson dit allemaal zou bereiken in zijn leven. Hij was zeven jaar toen hij werd getroffen door polio en was zo ziek dat de artsen er vanuit gingen dat hij niet lang meer zou leven.

Ondanks dat de artsen ongelijk kregen had de ziekte er wel voor gezorgd dat de jonge Erickson volledig verlamd was. In het begin kon hij zelfs niet eens meer praten, het enige wat hij nog kon bewegen waren zijn ogen. De doktoren gingen er vanuit dat hij nooit meer zou kunnen lopen, maar ook hierin kregen ze niet gelijk. Erickson was namelijk vast van plan om opnieuw te leren lopen.  
 

Opnieuw leren lopen

Hij begon naar zijn kleine zusje te kijken en keek heel precies hoe ze stap voor stap leerde lopen. Daarnaast begon hij lichamelijke herinneringen terug te halen, hij herinnerde zich de beweging van de spieren van zijn eigen lichaam. Door zich goed te concentreren op die herinneringen kreeg hij langzaam maar zeker een klein stukje controle terug over zijn eigen lichaam. Het duurde maanden voordat er enige progressie was en hij ging maar zeer langzaam vooruit, maar hij gaf niet op.

Door te blijven oefenen kwam hij op het punt waarop hij weer kon praten en zijn armen kon gebruiken. Erickson beschreef later zeer gedetailleerd hoe hij de meest eenvoudige bewegingen opnieuw had geleerd en hoe hij deze bewegingen leerde coördineren - iets waar de meeste van ons niet eens bij stil staan. 
 

De reis van zijn leven

Een aantal jaar later besloot hij om zijn lichaam verder te trainen en schreef hij zich in voor een kanokamp, een reis van maar liefst 1200 kilometer. Omdat hij nog steeds amper kon lopen zou hij de reis maken samen met een vriend van hem, maar deze kon op het laatste moment toch niet mee.

Omdat zijn ouders sowieso al ongerust waren, besloot hij niet te vertellen dat hij alleen zou gaan. Misschien niet zo vreemd dat ze ongerust waren, want Erickson kon niet eens zelfstandig naar de rivier lopen. Alles wat hij bij zich had waren wat kleren en vijf dollar.

Hij wist dat de kano op veel plekken gedragen zou moeten worden, maar hij besloot dat hij op zijn gezonde verstand zou kunnen rekenen tot hij de spierkracht had ontwikkeld die hij nodig had. Hij was zo vol zelfvertrouwen dat hij wist dat hij zou redden, en hij had gelijk.

 

Verhalen vertellen

Iedere keer als hij voor een nieuwe uitdaging kwam te staan, vond hij de hulp die hij nodig had of loste het anders op. Veel avonden 'verdiende' hij zijn avondeten door verhalen te vertellen aan vissers aan de kant van de rivier. Wellicht niet zo vreemd als je bedenkt dat Erickson later juist zo bekend werd door zijn manier van vertellen en het gebruik van verhalen als metafoor bij patiënten. Na zes weken peddelde hij weer naar huis. Toen hij thuis kwam had hij nog steeds zijn vijf dollar plus een zongebruinde huid en een enorme spierkracht in zijn schouders en armen. Daarbij had hij zijn lopen verder ontwikkeld met behulp van een stok.

 

Hulpbronnen uit het onbewuste

De reis had een diepe impact op de jonge Erickson en vormde zijn manier van denken voor de rest van zijn leven. Het bevestigde zijn idee dat wij allemaal de hulpbronnen en oplossingen in ons hebben om problemen aan te pakken, een van de fundamentele principes van Ericksoniaanse hypnose.  Erickson was ervan overtuigd dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze denken. Ieder mens heeft zoveel hulpbronnen en mogelijkheden, waar ze zich vaak helemaal niet bewust van zijn.

De meeste mensen weten zelfs niet eens hoe ze er toegang tot krijgen. Vaak alleen in tijden van grote crisis en bij grote uitdagingen is het zo dat we voorbij ons oude denken gaan en gebruik maken van de enorme potentie in ons. Op dit soort momenten verbazen we onszelf. Erickson had een doel: leren lopen. De kano reis was een nieuw begin voor hem. En hij ging door om een zeer bijzonder leven te leiden omdat hij het aandurfde om zijn eigen beperking uit te dagen.

 

 Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in