We hebben allemaal een eigen apotheek in ons


Ik was laatst bij de chiropractor, het was na een stressvolle periode in mijn onderrug geschoten, waardoor ik me als een soort hoogbejaarde man door mijn huis bewoog. Ik was vorig jaar al een paar keer bij hem geweest toen ik last had van mijn bovenrug (mijn rug houdt blijkbaar ook van afwisseling) en dat had me toen goed geholpen.

 

Verschilende bezoekjes aan de huisarts en fysiotherapeuten hadden vorig jaar niets opgeleverd, maar na mijn eerste  bezoek aan de chiropractor merkte ik meteen een groot verschil. Toen ik vorige week bij hem was, zag ik op de muur "The natural force within us is the greatest force in getting well."

Het is een uitspraak van Hippocrates, die leefde in het oude Griekenland in de 5e eeuw BC en wordt gezien als de 'vader' van de westerse geneeskunde. Hij was een van de eersten die een natuurlijke oorzaak voor ziekte zag in plaats van bovennatuurlijke, hij haalde dus het bovennatuurlijke en de toverij uit de geneeskunde. Zelfs tot op de dag van vandaag spreken in Nederland artsen de eed van Hippocrates uit als ze toetreden tot de medische professie. 
 

Dokters van morgen

Ik moest aan die uitspraak van Hippocrates denken toen ik het programma Artsen van Morgen zag. In de uitzending van het AVROTRO-programma stond het Placebo effect centraal. Het placebo effect is een manier voor je hersenen om het lichaam te vertellen wat het nodig heeft om zich beter te voelen. Je gebruikt hiervoor o.a. de kracht van suggestie. Iets wat ook binnen hypnotherapie heel belangrijk is. Dat is ook te zien in de uitzending, waarin een meisje met prikangst te zien is. Het meisje heeft reuma en moet iedere twee weken naar het ziekenhuis voor een prik, maar was ze doodsbang hiervoor. In de uitzending zie je hoe in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam met gebruik van hypnose de angst volledig verdwijnt bij haar.
 

Schijnoperatie net zo effectief tegen pijn als echte operatie

Een ander onderwerp wat ik in het programma zag, daar was ik als hypnotherapeut zelfs van onder de indruk. Radioloog Paul Lohle vertelt over een onderzoek wat hij deed. Hij had namelijk gelezen dat een schijnoperatie bij mensen met een verschoven wervel, net zo effectief zou zijn als de echte operatie. Lohle, die deze 'echte' operatie al jaren succesvol uitvoert, geloofde hier helemaal niets van en wilde door eigen onderzoek aantonen dat dit niet waar was.

Bij zijn onderzoek kregen negentig patiënten met een verschoven wervel naalden met cement erin, dat is de standaard operatie. Negentig patiënten kregen ook injecties, maar daar zat niks in, dat was dus een schijnoperatie. Toen de resultaten van zijn experiment terugkwamen schrok hij enorm. 'Wat bleek over de behandeling die ik al jaren doe, en waar ik in geloofde? De pijnbehandeling bleek net zo goed bij mensen die de schijnoperatie hadden gekregen.' Nelly, een van de mensen die de schijnoperatie heeft gehad heeft geen pijn meer. Nelly: 'Dat is heel gek, ik wist niet dat het een schijnoperatie was.'
 

Hippocrates anno nu

Ons lichaam heeft bezit een enorme kracht die ons kan helpen beter te worden. Door gebruik te maken van hypnose of suggestie kan je gebruik maken van deze kracht. Dr Lohle zegt hierover: 'De hersenen zijn gevoelig voor suggestie. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de echte behandeling krijgen. En daardoor gebeurt er mogelijk iets in het brein, waarmee stofjes worden aangemaakt, die pijnverlagend zijn. Daarmee helpt de patiënt zichzelf eigenlijk.'

 

 

 

 

 

Dat zelfs hypnose een plaats in het ziekenhuis begint te krijgen is echt opmerkelijk. De medische wetenschap heeft heel lang zeer negatief gestaan tegenover hypnose en hypnotherapie. Het is dus prachtig om te zien dat via suggestie (dat wat Placebo is) de interne kracht, waar Hippocrates het over heeft, wordt geactiveerd, of zoals Lohle het zegt:  'We dragen een eigenlijk een eigen apotheek in onze hersenen mee.'

 

Om de hele uitzending te bekijken: klik je hier.

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in