Wat heeft de Dodo met angst te maken?

Toen Portugese zeelieden in 1598 voor het eerst het eiland Mauritius betraden, kwamen ze een vreemde vogel tegen. Hij was ongeveer een meter hoog, had een grote snavel, een dotje veren op de kont en begroette de bezoekers met een soort kinderlijke onschuld. Het was de Dodo.


De Portugezen interpreteerden deze kinderlijke onschuld en dit gebrek aan angst als stupiditeit en noemde hem ‘dodo’ – wat zoiets als sukkel betekent in het Portugees. Door de ligging van het eiland had hij – tot de komst van de mensen – geen natuurlijke vijanden, waardoor hij helemaal geen angst kende.

Het totale gebrek aan angst maakte hem een makkelijke prooi voor mensen en de door hun meegebrachte honden en andere dieren dat hij geen schijn van kans had.

Angst beschermt

Angst is een waarschuwingsfunctie, diep geworteld is in ons instinkt, en treedt op bij dreigend gevaar en draagt zo bij aan het voorbestaan van het individu. De dodo had die waarschuwingsfunctie niet en voelde geen drang om te vluchten of te vechten. In 1681, slechts drieëntachtig jaar nadat de Portugezen voet op Mauritius zetten, stierf de laatste dodo. Het totale gebrek aan angst heeft er voor gezorgd dat hij in nog geen eeuw is uitgestorven en het is zeer waarschijnlijk dat als de dodo angst had gekend dat hij nog in leven zou zijn geweest.

Angst is onmisbaar om te overleven

Duidelijk is dat angst een beschermingsmechanisme is en een belangrijke voorwaarde is om te overleven. Maar angst kan ook iemands leven behoorlijk overhoop gooien. Onze gedachten zijn in staat om ons bang te maken voor allerlei situaties of dingen en verbeelding speelt daarin een heel belangrijke rol. Hypnotherapie is een methode die angst kan verminderen door gebruik te maken van hetzelfde mechanisme als angst.

Een aantal jaar geleden scheef ik een artikel hierover voor Inzicht, het blad van de NVNLP.  Wil je het hele artikel lezen?  download hier

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in