Verslaving en hypnotherapie

Verslavingsdeskundige Dr. Kevin McCauley zegt dat als Dr Evil (uit de Austin Powers films) een ziekte zou kunnen bedenken, dat verslaving waarschijnlijk zijn meest briljante idee zou zijn. Er is namelijk geen enkele ziekte die zo verwarrend, naar en moeilijk te begrijpen is als verslaving, of het nou gaat om een alcohol verslaving, coke verslaving of gedragsverslavingen zoals porno- of gokverslaving.

 

Waarom zou verslaving zo'n briljant slecht idee zijn? Om te beginnen, lijkt verslaving helemaal niet op een ziekte. Je zou een verslaafde namelijk kunnen dwingen om niet te gebruiken door hem bijvoorbeeld op te sluiten. Maar iemand met suikerziekte kan je niet dwingen om geen suikerziekte meer te hebben, hoe heftig het dreigement ook is. In plaats daarvan, lijkt deze ziekte eigenlijk meer op zwakte, domheid, onwil of slechtheid van de persoon.

En niet alleen de buitenwereld ziet het zo, de 'zieke' zelf, vindt zichzelf ook zwak, dom of slecht. Dus hoe zieker de verslaafde eigenlijk is, hoe slechter die zieke zich over zichzelf voelt. Hierdoor wordt het gevoel van schuld, schaamte en zelfafwijzing sterker. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat iemand sneller grijpt naar coke, alcohol, of om te gokken, of gamen. Want of het nou om een middelenverslaving zoals alcoholverslaving of cannabisverslaving gaat, of een gedragsverslaving zoals gokverslaving of seksverslaving, het is precies hetzelfde mechanisme.

 
Wat is een verslaving?

Dat zegt ook verslavingsdeskundige en arts Gabor Maté. Verslaving is volgens hem: ‘Ieder gedrag dat tijdelijk plezier of tijdelijke verlichting geeft, maar op lange termijn negatieve consequenties geeft en pijn doet. En dat de persoon, ondanks die negatieve consequenties, niet kan stoppen’. Dit gaat dus niet alleen over middelengebruik zoals heroïne, cocaïne of alcohol. Deze definitie gaat dus ook gedrag zoals seksverslaving, gokken, werken, koopverslaving, eetverslaving, gamen en zelfs constant je telefoon checken of tv kijken.

Dit resulteert in een zichzelf herhalend proces, waarbij iemand telkens probeert om het probleem (ongelukkig zijn, eenzaam, of verveling) op te lossen, maar juist door deze poging worden de problemen groter. Het is een pijnlijk besef dat de problemen ontstaan door de manier waarop de verslaafde ze probeert op te lossen.

 

Waarom raakt iemand verslaafd?

Een verslaving is een zeer destructief mechanisme, waarom zou iemand dit blijven doen als het zoveel narigheid met zich meebrengt? Mensen verliezen hun eigenwaarde, hun gezondheid, het kost geld, zorgt voor isolatie en eenzaamheid. Deze vraag heb ik mezelf ook talloze malen wanhopig gesteld: 'Waarom doe ik dit? Ik wil het niet doen, dus waarom doe ik dit?!'

Keith Richards, de gitarist van de Rolling Stones, iemand die zo ongelofelijk veel drugs heeft gebruikt dat het een wonder mag heten dat hij nog leeft, schrijft in zijn biografie: ‘De heroïne was allemaal een zoektocht naar vergeten’. De verslaafde wil iets vergeten, iets niet voelen, pijn verzachten, zijn hoofd even stilzetten. Daarom is het kijken naar wat er allemaal slecht is aan een verslaving precies het tegenovergestelde van wat je moet doen. Maté zegt: 'Je moet dus niet kijken wat er mis is met een verslaving, maar wat er goed aan is'.

Met andere woorden: wat krijgt iemand uit de verslaving wat hij niet heeft. Dat is verlichting van pijn, een gevoel van rust, van controle, een kalmte. Het is kort en niet duurzaam, maar dit is wat ze er vaak uit krijgen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar wat er is gebeurd in iemands leven dat ze dit niet hebben? Want met de verslaving probeer je de pijn te verzachten en dat werkt bijna. Maar bijna is niet helemaal, dat is eigenlijk helemaal niet.
 

Verslaving is een verkeerd woord

Volgens Dr. Daniel Sumrok (foto), moet onze kijk op verslaving worden herzien. Sumrok is niet zomaar iemand, hij is verslavingsarts en directeur van het Center for Addiction Sciences aan de universiteit van Tennessee. Hij ziet verslaving als een coping mechanisme, een manier om om te gaan met pijnlijke jeugdervaringen en noemt dit: Ritualized compulsive comfort-searching, dus geritualiseerd, dwangmatig zoeken naar comfort. ‘Het is een normale reactie op de tegenslag in de kindertijd, net zoals bloeden een normale reactie is op het neersteken’.


Hypnotherapie en verslaving

Hoe kan hypnotherapie nou een rol spelen in het behandelen van bijvoorbeeld een cannabisverslaving of een eetverslaving? Een verslaving is geen logisch of rationeel probleem, want als dat zo zou zijn dan zou iemand gewoon kunnen besluiten om te stoppen. Het is ook geen onwil, of een gebrek aan intelligentie. Het is alsof de verslaving een deel in je is, buiten je bewuste wil om, een deel wat sterker is dan jij. Daarom ervaart iemand met een verslaving ook vaak zo'n sterk conflict in zichzelf, hij wil niet, maar doet het keer op keer toch, wat iedere keer de eigenwaarde nog verder ondermijnt.

Bij hypnotherapie kan je contact leren maken met die delen die die buiten je bewuste vallen, het onbewuste. Het onbewuste is veel sterker en groter dan ons bewsute, het wordt wel vergeleken met een ijsberg, waarbij het topje (ons bewuste) alleen te zien is, maar het grootste deel (het onbewuste) niet zichtbaar. Met hypnose kan je contact maken met het onbewuste, zoals het 'verslavingsdeel'.

Daarnaast is het behandelen van grote of kleine trauma's uit de jeugd een zeer belangrijk onderdeel om los te komen van een verslaving. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 90% van de mensen met een verslaving zogenaamde Adverse Childhood Experiences hebben, Schadelijke ervaringen in de jeugd. Dat wil niet altijd zeggen dat iedereen heel heftige trauma's heeft meegemaakt, ook een gevoel van 'jezelf niet kunnen zijn' in je jeugd, of een gebrek aan veiligheid, afwijzing, of pesten kunnen een enorme impact hebben en ten grondslag liggen aan verslaving. 

Hypnotherapie is een zeer mooie en effectieve methode om die delen te onderzoeken en te transformeren, die normaal gesproken niet behandeld worden met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, medicatie of een 12-stappen programma. Dat zeg ik niet alleen als therapeut, maar ook als ervaringsdeskundige.


Als je meer wil weten of de behandeling van hypnotherapie bij verslavingen, klik hier, of neem contact op.

 

#verslaving #hypnose #hypnotherapie #alcoholverslaving #seksverslaving #cocaineversalving #middelenverslaving #gedragsverslaving

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in