Sit and Share in Amsterdam

Sinds kort organiseer ik samen met Manja Kamman terugkerende bijeenkomsten voor mensen met een verslaving, dwangmatige gewoonte of een andere vorm van afhankelijkheid. Het doel van de bijeenkomsten is om elkaar te ondersteunen door met elkaar te mediteren (sit) en te delen (share).


Voor wie?

De bijeenkomsten zijn voor iedereen die waarde ziet in meditatie en delen van ervaringen als ingredienten van een leven vrij van afhankelijkheid. Of je nou in herstel bent of nog aan het worstelen bent met een ongezonde gewoonte, je bent van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie, het enige wat je nodig hebt is een verlangen om vrij te zijn van dwang en drang.

We komen samen met een groep mensen die, ieder op zijn of haar eigen manier, een oplossing zoekt voor een afhankelijkheid, verslaving of dwangmatige gewoonte. Hierin herkennen we elkaar en willen we elkaar steunen. Iedereen is gelijkwaardig. Het is geen therapie. Ook degenen die het gesprek en de oefeningen begeleiden, zitten er als deelnemers, niet als experts. Zo leren we van elkaar, met elkaar.

"Het tegenovergestelde van verslaving is niet onthouding.
Het tegenovergestelde van verslaving is verbinding".

- Johann Hari
 

Wat doen we en waarom?

Zoals de naam al zegt mediteren we met elkaar en delen we ervaringen. Meditatie is bewezen effectief in het ondersteunen bij vrij raken van verslaving. Daarnaast delen we, wat een belangrijke sleutel is in het herstelproces. Verslavingen gaan vaak gepaard met schuld- en schaamtegevoelens, geheimen, eenzaamheid en isolement. Door te delen, verbind je je niet alleen met anderen, maar verbind je je vooral met een deel van jezelf wat je al die tijd verborgen hebt gehouden of hebt vermeden. Zo eigen je je eigen verhaal weer toe.

Want los van wat je er ook van vindt, hoe naar je het ook vindt, het is wel een deel van wie je bent. De Zweeds-Britse schrijver en jounalist Johann Hari noemt in zijn bekende TED-talk over verslaving niet onthouding het tegenovergestelde van verslaving, maar verbinding. Naast verbinding zijn thema's die we belangrijk vinden accpetatie, aanwezigheid, bewustzijn, compassie en liefdevolle aanwezigheid.
 

Ben ik wel verslaafd (genoeg)?

Misschien ben je er nog niet over uit of je een versalving hebt of niet. Of je probleem wel erg genoeg is of dat je het zelf moet kunnen oplossen. En dat kan je natuurlijk alleen zelf bepalen. Gabor Maté, is een Canadees arts en expert op het gebied van verslaving. Hij noemt verslaving: "Elke gedrag waar een persoon naar hunkert wat tijdelijke verlichting of plezier geeft, maar wat negatieve gevolgen heeft. En waarmee de persoon, ondanks de negatieve consequenties, niet mee kan stoppen."

Verslaving is dus niet beperkt tot middelengebruik, maar kan kan bijna elk menselijk gedrag omvatten, van eten tot gokken, van coke tot seks, van alcohol tot extreem sporten, van dwanmatig internetgebruik tot tv-kijken. 

Of je er nou al uit bent of niet, maakt voor ons niet zoveel uit. Als je het idee hebt dat meditatie en/of delen zinvol kan zijn in je proces naar herstel dan ben je welkom. Delen doe je overigens alleen als je dat wilt, ondanks dat we het willen aanmoedigen, bepaal je natuurlijk helemaal zelf of en wat je deelt. 
 

Wanneer, waar en hoe?

  • De eerstvolgende datum is 6 augustus van 19.30 uur tot 21.00 uur. Daarna gaan we in verband met de zomer weer in september verder.
  • Locatie: Wijttenbachstraat 50 B, Amsterdam
  • Aanmelden via sitandshareamsterdam@hotmail.com.
  • Kosten: de avonden zijn vrij toegankelijk. Een donatie om de kosten te dekken is welkom, maar niet verplicht.
  • Je hoeft niets mee te nemen, er zijn stoelen en meditatiekussens. Je kan natuurlijk een eigen meditatiekussen of bankje meenemen.
  • Kom nuchter, als je onder invloed bent, kom dan een volgende keer.
  • Contact via sitandshareamsterdam@hotmail.com voor vragen over de avonden.

We hopen je op een van de avonden te verwelkomen

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in