Placebo

Een goede vriendin van me is huisarts. Ze vertelde me dat nog steeds veel patiënten vragen naar haar oud collega; die inmiddels twee jaar geleden met pensioen is gegaan. Ze vragen niet zozeer naar hem, maar naar zijn zogenaamde 'rode drankje'. Dit drankje maakte de arts zelf en was zeer succesvol bij verkoudheid, griep, pijntjes en een heleboel psychosomatische klachten.

 

Wonderdrankje


De ingrediënten van dit wonderdrankje was een combinatie van verschillende natuurlijke ingrediënten, maar volgens mijn vriendin zat er niets in wat geneeskrachtig was. Volgens haar is het 'alleen maar' placebo effect. De patiënten ervaren een positief effect door hun vertrouwen in het rode drankje.

Zelfhelend vermogen


Het placebo effect maakt dus aanspraak op een zelfhelend vermogen van het lichaam, want het geneesmiddel doet niets. Je zou het voorschrijven van het rode drankje van deze huisarts kunnen zien als een vorm van liegen, maar het blijkt dat het soms helemaal geen kwaad kan dat een arts een nepmedicijn voorschrijft. Het kan de patiënt zelfs beter maken. Afgelopen week weide het wetenschapsprogramma Labyrint een hele aflevering aan het placebo effect ging. Om het programma te zien, klik je hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in