'Hypnotherapie is de meest directe en eenvoudige psychotherapie'

Neuroloog Emilie Keuter is Neuroloog en is als collega docent verbonden aan academie Hypnos in Bussum. Hij zet zich als arts al meer dan 20 jaar in voor mensen  met onbegrepen klachten.


Hij schrijft onder andere voor Medisch Contact, het artsenvakblad van Nederland. In zijn blog van 6 november schrijft hij dat hij hypnotherapie de meest directe en eenvoudige psychotherapie vindt, en een krachtig instrument. "Het zou mijns inziens goed zijn als vanuit de psychologie wat meer aandacht zou worden geschonken aan trancetechnieken, zonder al te wollig te worden.” Hieronder lees je het hele artikel, wat ook te lezen is op de website van Medisch Contact.
 

Samenwerking

Meer dan de helft van de mensen met medische klachten doet iets alternatiefs en meer dan de helft van die mensen vertelt dat niet aan de dokter. Al die mensen zouden het heel fijn vinden als artsen zouden samenwerken met alternatief therapeuten. Als we de begeleiding van onze patiënten willen optimaliseren, is het dus goed om in ieder geval open te staan voor een gesprek over dat soort dingen.

Soms bied ik zelfs aan om te overleggen met een natuurgeneeskundige of mesoloog. Ik vind dat interessant, maar het is erg moeilijk om te doen. Mijn gevoel lijkt een beetje op kijken naar de bijbelquiz van de EO. Tolerant maar pijnlijk en soms irritant. Ik vind dat we dat moeten kunnen. Tijdens de neurologieles aan studenten hypnotherapie heb ik een keer gevraagd hoeveel er geloofden in reïncarnatie. Dat was de helft. Waarom niet? Ik heb bevriende collega’s die intens in God of Allah geloven. Het belang van de patiënt overvleugelt dat soort verschillen ruimschoots.

Door de televisie-uitzending van Lubach zijn de alternatieve behandelaars die ik ken in paniekstand geschoten en Lubach staat prominent op kwakzalverij.nl. Het belachelijk maken van psychosomatische therapieën is leuk en ik beken dat ik zelf ook graag grapjes maak over de theorieën van alternatief therapeuten en de manier waarop ze gepresenteerd worden. Maar mensen met psychosomatische klachten horen erbij. We moeten samenwerken. Ik denk dat samenwerking het best kan beginnen bij de meest reguliere alternatieve therapieën: hypnotherapie en manuele therapie.

Manuele therapie vind ik echt een aanvulling, maar een neurologische beschadiging of een dissectie van de arteria vertebralis is, hoewel zeldzaam, waarschijnlijk niet helemaal te voorkomen. Wie twijfelt over de intenties van de manueel therapeuten moet eens zoeken naar het onderzoek Go4Safe waarin met behulp van MRA de problematiek van de vertebralisdissectie wordt onderzocht. Dat dure onderzoek wordt gefinancierd met crowdfunding!

Hypnotherapie vind ik de meest directe en eenvoudige psychotherapie en een krachtig instrument voor sommige patiënten. Het zou mijns inziens goed zijn als vanuit de psychologie wat meer aandacht zou worden geschonken aan trancetechnieken, zonder al te wollig te worden. Als ik tijdens bijeenkomsten van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie met collega’s over hypnotherapie praat, is er eigenlijk nooit iemand die dat belachelijk vindt. Misschien zouden velen wel met me eens zijn dat de mogelijkheid om in trance psychosomatische raakvlakken te benaderen een toevoeging is aan het regulier therapeutisch arsenaal. Net als bij manuele therapie – via fysiotherapie – zie ik samenwerking met hypnotherapeuten – via psychologie – wel tot stand komen. Er zijn al huisartsenpraktijken die zo werken. Het zijn meer de patiënten die wat dit betreft nog veel moeten leren. En niet van de heer Lubach.

Bron: medisch contact

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in