Hypnotherapie en afvallen

Hypnotherapie en afvallen is in opkomst. Dat is niet voor niets, want als je echt wil afvallen is hypnose een veilig en effectief middel om gewicht te verliezen.

Hypnotherapie wordt de laatste tijd steeds meer ingezet als methode om af te vallen. Dat is niet voor niets, want mensen met overgewicht eten vaak om bepaalde emoties niet te voelen. Van angst tot eenzaamheid en van verveling tot verdriet eten mensen weg. Helaas is deze oplossing maar zeer tijdelijk en daarbij is het vaak erg ongezond.

 

Afvallen met hypnotherapie

Wanneer je wil afvallen kan hypnotherapie een zeer effectieve methode zijn. Bij hypnotherapie wordt hypnose als therapeutisch middel ingezet bij het afvallen. Hypnose is zo doeltreffend wanneer je wil afvallen omdat het je helpt de verandering in je onbewuste te maken; de plaats waar je gewoontes, je overtuigingen en je emoties zitten.

 

Hypnose en afvallen

Hoe kan hypnotherapie en hypnose nou helpen met afvallen? Eerst is het belangrijk om te begrijpen dat overgewicht geen rationeel probleem is. Iedereen weet dat gezond eten en voldoende beweging noodzakelijk zijn om een gezond gewicht te krijgen en te houden. Ondanks dat iedereen dit weet, kampt 50% van de Nederlandse bevolking met overgewicht! Er is heel veel aandacht in de media over dit probleem en de gevolgen en risico's van overgewicht. Logischerwijs zouden mensen dus de keuzes maken die goed voor ze zijn en toch doen ze dat niet. Er is blijkbaar een groot verschil tussen weten wat je eigenlijk moet doen en dit ook daadwerkelijk doen.

 

Afvallen en hypnose in Grazia

Eind 2011 werd ik gebeld door journaliste Mayra Louise van tijdschrift Grazia. Ze had een artikel gelezen over een Engelse hypnotherapeut die succesvol iemand met hypnose had laten afvallen en wilde dit zelf ook wel eens proberen om er vervolgens een artikel over te schrijven. Of ik er voor kon zorgen dat ze alleen nog maar wortels zou lusten?

 

Verwrongen beeld van hypnotherapie
 
Ze had eigenlijk geen idee wat hypnotherapie inhield en vroeg een beetje lacherig of het misschien mogelijk was dat ze door hypnose alleen nog maar wortels zou eten en zo zou kunnen afvallen. Ik snap dat dit lekker scoort in een damesblad, maar ik had hier weinig zin in, veel mensen hebben toch al zo'n verwrongen beeld van wat hypnose is (door flapdrollen als Rasti Rostelli en Peter Powers) en daar voelde ik weinig voor.

Ik vertelde haar dat hypnotherapie een serieuze behandelmethode is bij psychische en psychosomatische klachten en dat het niet alleen een effectieve methode is wanneer je wil afvallen, maar ook een veilige. "Maar, dit vraagt wel om een een serieuze aanpak", zei ik. Het was even stil aan de andere kant van de lijn, waarna ze zei dat ze dit eerst met haar redacteur moest overleggen. Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat ik niets meer zou horen, maar een paar dagen later belde ze: "Ik doe het".

Tijdens onze eerste sessie vertelde ze over haar verknipte relatie met eten en hoe eten voor haar altijd al vastgekoppeld was geweest met emotie. Hoe ze vanaf haar tienerjaren al eetbuien had waardoor ze steeds meer aankwam. Hier voelde ze zich vervolgens weer slecht door met als gevolg: nog meer eten. Verdriet, stress, onrust at ze weg met M&M's of chips. Tijdens haar laatste relatie kwam ze in 6,5 jaar maar liefst 23 kilo aan! "Drieëntwintig kilo puur ongeluk zeul ik dagelijks met me mee", zegt ze. "En nu zit ik hier bij jou op de praatstoel"

We zijn aan de slag gegaan met het aanpakken van problemen uit haar jeugd en hebben daarnaast gewerkt aan het loskoppelen van de emotie met eten. Ze kreeg iedere week huiswerkopdrachten waarmee ze de controle terugkreeg over haar eetpatroon. Hier beneden een gedeelte van het artikel.


Gedeelte uit artikel 'afvallen onder hypnose'

Alle veranderingen kan ik amper bevatten. Zonder angst ga ik op de weegschaal staan. Ik heb mezelf geen mager regime opgelegd, maar eet normaal. En ik ontzeg mezelf niets. Als ik chips wil eten, eet ik chips. Gek genoeg voel ik amper de behoefte om te snaaien. Voorheen kon ik alleen maar een crappy foods denken als ik op dieet was. En nu kan ik zelfs een stuk cheesecake weerstaan. Simpelweg omdat ik er geen zin in heb.

Motiverend is ook dat mijn kleding losser gaat zitten, mijn buik platter wordt en ik me lichter voel. Sinds de laatste sessie ben ik 6,5 kilo afgevallen en ik zit beter in mijn vel. Ik krijg een laatste opdracht mee, die ik moet blijven doen tot ik mijn streefgewicht, 16.5 kilo eraf, heb bereikt en loop lachend de deur uit. Inmiddels ben ik drie weken verder en 8,5 kilo afgevallen. Sinds ik ben begonnen met hypnotherapie heb ik geen snaaimoment meer gehad. Ik word bedolven onder de complimentjes. Mijn streefgewicht is nog niet bereikt, maar ik weet zeker dat ik deze zomer in bikini op het strand zit. In een dunnere, maar vooral gelukkigere versie van mezelf."

Het hele artikel is te lezen in de Grazia van week 19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in