Hypnose bij angst

Afgelopen jaar las ik een artikel in de bijlage van de Volkskrant waarin stond dat steeds meer mensen angst ervaren bij operaties. Veel mensen zien als een berg op tegen een aanstaande operatie, ze zijn bang voor de pijn, bang voor naalden, onzeker over hun gezondheid en de gevolgen van de ingreep. Sommige mensen zijn zelfs bang om te vroeg wakker te worden of juist helemaal niet meer.

 

Hypnose vermindert de angst voor operaties en is veel effectiever dan andere vormen van therapie in het behandelen van deze angst. Dat blijkt uit een publicatie uit 2006 waarbij patiënten na het ondergaan van hypnose minder angstig zijn voor een operatie dan een controlegroep en een groep die extra aandacht kreeg. De angst verminderde maar liefst met 56 procent! En dat terwijl bij de controlegroepen de angst juist steeg. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Anesthesia Analgesia.
 

Hypnose vermindert angst

Drie groepen van 26 patiënten per groep werden vergeleken op het angstniveau net voor de operatie. De groep die hypnose behandeling kreeg om de angst te verminderen kreeg hypnotische suggesties in de lijn van Milton Erickson, een Amerikaanse psychiater en grondlegger van de moderne hypnotherapie (afbeelding).  Hierbij werden suggesties gegeven over kalmte en ontspanning rond de operatie.

Er waren twee controlegroepen. De eerste controlegroep was de attentiegroep. Hierbij sprak de patiënt met een assisten en er werd aandacht besteed aan onderwerpen waar de patiënt mee zat rond de operatie. Hierbij werd geprobeerd de patiënt een gevoel te geven dat er controle was binnen deze situatie. De sessies duurden allebei 30 minuten. De derde groep kreeg een standaard behandeling; ze mochten t.v. kijken, de krant lezen, praten met hun familie of iets anders wat ze wilden. Bij de binnenkomst in de operatiekamer toonde de hypnosegroep een vermindering van angst met 56%. Wonderlijk genoeg steeg de angst met 10% bij de patiënten van de attentiegroep. Bij patienten in de controlegroep steeg de angst met maar liefst 47%.
 

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van therapeutische hypnose of trance. Met hypnotherapie krijg je toegang tot je onbewuste, mogelijk achterliggende oorzaken van de angst en paniek. Met begeleide visualisaties kan je lichaam en denken meer tot rust komen en je helpen je dingen los te laten. Daarnaast krijg je toegang tot je innerlijke hulpbronnen, die je helpen om de angst om te buigen naar vertrouwen en rust.

De resultaten van het onderzoek zijn ook te lezen op Pubmed.

Wil je meer weten over de behandeling van angst met hypnose en hypnotherapie, of een afspraak maken, dan kan je een mailtje sturen.

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in