Eetproblemen en hypnotherapie

Mijn broer is diëtist en voedingsdeskundige en we praten regelmatig over ons werk. Hij vertelde laatst dat cliënten soms meer van eten weten dan hijzelf. Niet dat hij niet goed geschoold is of te weinig kennis heeft, maar omdat mensen met eetproblemen er vaak heel veel van weten. Te veel!


Als iemand problemen heeft met eten dan is diegene mentaal afhankelijk van de gewoonte om weinig te eten, te veel te eten, compenseren of is in zijn hoofd constant calorieën aan het tellen, of weegt al het eten. Diegene kan het niet niet doen, ook al heeft hij er veel last van. Dat maakt het zo pijnlijk, iemand weet dat hij zichzelf pijn doet, tekort doet, geweld aandoet, maar ondanks de negatieve gevolgen kan iemand niet stoppen hiermee, of valt na een tijdje terug in het oude gedrag. Er zijn natuurlijk ook mensen die hun gedrag goedpraten of bagatelliseren 'het valt ook wel mee' of ''ik doe het gewoon op mijn eigen manier'. Soms duurt het jaren voordat iemand aan zichzelf toegeeft dat hij een probleem heeft, dat komt omdat er heel veel onbegrip, schaamte en schuldgevoel op het eigen gedrag zit.

 

Verslaafd aan (niet) eten

'Is een eetstoornis niet gewoon een verslaving?' Deze vraag stelde een client afgelopen week aan het einde van onze eerste sessie. Het is inderdaad zo dat eetstoornissen heel veel overeenkomsten hebben met verslavingen. Als je kijkt naar de volgende definitie van verslaving kan je die ook toepassen op een iemand met Binge Eating Disorder (BED) of Boulimia.

Verslaving is ieder herhalend gedrag, middelengericht of niet, waarbij een persoon zich gedwongen voelt om door te gaan met dit gedrag, ongeacht de negatieve consequenties op zijn leven of dat van anderen.


Ondanks dat iemand met eetproblemen in gedachten de hele dag bezig kan zijn met eten, of juist het niet eten, met zijn of haar gewicht of met overmatig sporten, gaat een eetstoornis eigenlijk niet over eten. Iemand met een eetstoornis wil zich graag anders voelen en hoopt dit te bereiken door middel van eten, of juist niet eten. Op biochemisch niveau is het doel van zowel een eetstoornis als een verslaving om een psychologische toestand in de hersenen te veranderen. We willen ons dus anders voelen. De fixatie met eten is een strategie geworden om iets anders te bereiken, om iets niet meer te voelen, of juist wel te voelen. Je kan het zien als een heel effectieve strategie om je gevoel of denken te veranderen. Helaas is deze strategie niet heel duurzaam, want de onderliggende oorzaak van het nare gevoel los je er niet mee op.

 

Onderliggende oorzaken

Ik herinner me een client die een paar jaren geleden aan het einde van onze sessies vertelde dat ze zich realiseerde dat haar 20 kg stond voor 20 jaar verdriet wat ze bij zich had gedragen. De dood van haar vader toen ze 11 jaar oud was, had ze nooit verwerkt. Bij haar thuis werd er niet over gevoelens gesproken, werden geen emoties gedeeld of ook maar geuit. 'Ik hield het verdriet letterlijk vast aan mijn lijf. Daarnaast was mijn te dikke lichaam een soort buffer geworden, ik wilde gewoon niet nog een keer zo'n pijn hebben en gekwetst worden'. Wat je vaak ziet bij een eetstoornis is dat er sprake is van weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, een sterke drang naar controle of het niet willen voelen van nare gevoelens en traumatische gebeurtenissen in de jeugd.

 

Diëten en wilskracht

Zoals mijn broer al zei, het probleem is niet dat iemand met een eetstoornis te weinig van eten weet, meestal weet iemand teveel.  'Dat is ook vaak het probleem', zei hij. 'Ze zijn er continu mee bezig en hebben talloze diëten geprobeerd. En weten dat ze allemaal werken! Alleen niet heel erg lang.' Mensen die met een nieuw doel, nieuw dieet beginnen, hebben vaak goede hoop. Zeker als je resultaten ziet van je dieet geeft dit energie en zelfvertrouwen. Maar zolang de onderliggende problemen niet opgelost worden, zal iemand uiteindelijk terugvallen in oud gedrag en blijft het een strijd tussen de onderliggende problemen en wilskracht. En iedereen weet, dat die onderliggende problemen niet verdwijnen met wilskracht.
 

Wilskracht zit in het meest jonge deel van de hersenen, de prefontale cortex. Dit deel zorgt dat je goed kan nadenken over hoe je je bijvoorbeeld kan voorbereiden op iets op je werk, of hoe je stap voor stap een probleem oplost. En hier zit ook je motivatie, waarmee je bijvoorbeeld aan een nieuw dieet begint, of een nieuwe pogiing om te stoppen met het tellen van calorieen.


Het probleem is dat dit deel van de hersenen heel gevoelig is voor stress en als er te veel stress is, dan is dit het eerste deel wat 'offline' gaat. En dan verdwijnt wilskracht als sneeuw voor de zon en vallen we terug in oude patronen. Met als gevolg dat je zelfvertrouwen een nieuwe deuk oploopt en jij je nog rotter voelt dan voorheen.Als je je alleen richt op het gedrag is de kans dus heel groot dat je je eigen vertrouwen en draagkracht ondermijnt. Daarom is het zo jammer heel veel behandelmethoden zich alleen richten op het veranderen van gedrag.

 

Hypnotherapie bij eetproblemen

Een eetprobleem is geen 'logisch' probleem, als dat het wel was zou je het namelijk op kunnen lossen met je logica. Het probleem is juist dat we onlogisch gedrag vertonen, we worden beheerst door iets dat groter is dan onszelf, groter is dan onze wil. Met behulp van hypnotherapie kan je kijken naar de achterliggende en onderliggende oorzaken van het eetgedrag. Dan kan bijvoorbeeld door te kijken naar achterliggende overtuigingen 'Als ik slank ben dan ben ik goed', of 'Ik kan niet zonder eten'.

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van therapeutische hypnose of trance. Met hypnotherapie krijg je toegang tot je onbewuste, achterliggende oorzaken van je probleem, maar ook tot je innerlijke hulpbronnen. Met begeleide visualisaties en ademhalingsoefeningen kan je lichaam en denken meer tot rust komen en je helpen je dingen los te laten. Een belangrijk onderdeel van werken met hypnose is regressie, hierbij ga je in beleving terug naar een gebeurtenis in je jeugd om deze pijnlijke ervaringen alsnog te verwerken en los te laten. Zo kan hypnotherapie en hypnose een zeer waardevolle bijdrage leveren bij het loskomen van een eetstoornis.

 

EMDR bij triggers

Een cliënt met Boulimia vertelde dat haar werk soms zo stressvol is dat ze totaal overprikkeld op weg naar huis niet anders kan dan naar de supermarkt te rijden, 'ondanks dat ik me die ochtend heb voorgenomen om gewoon te koken'. Zowel bij verslavingen als ook bij eetstoornissen is er sprake van 'triggers'. Dat kan zoals bij het voorbeeld hierboven een gevoel zijn, maar ook een bepaalde tijd van de dag, een emotie of gedachte. In de sessies zullen we ons ook direct op deze triggers richten en maken hierbij gebruik van EMDR (dat staat voor eye movement desensitization and reprocessing) waarbij het doel is om de triggers te laten zakken en uiteindelijk 'uitdoven'.

Bij eetproblemen is gewicht niet meer dan een symptoom van een onderliggend probleem. Wat maakt jou gevoelig voor dit gedrag? Wat biedt de eetstoornis jou? Wat mis jij of heb jij gemist als kind? Kortom: waar ligt de voedingsbodem van jouw eetprobleem? Waardoor ben jij uit balans geraakt, en wat leg jij op de andere kant van de weegschaal om weer in evenwicht te komen? Is dat vertrouwen, eigenwaarde, jezelf mogen zijn, of misschien wel liefde?

 

Wil je meer weten over de behandeling van hypnotherapie bij eetproblemen, kan je vrijblijvend contact opnemen via telefoon of via e-mail.

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in