Angst bij operaties

Afgelopen weekend stond een artikel in de bijlage van de Volkskrant over toenemende angst van patiënten bij operaties. De meeste mensen zien als een berg op tegen een aanstaande operatie. Angst voor naalden, voor pijn, onzeker over de gezondheid en de gevolgen van de ingreep. Bang om te vroeg wakker te worden of juist helemaal niet meer!

 

Hypnose vermindert angst voor operatie

In 2006 is een publicatie verschenen waaruit blijkt dat patiënten na het ondergaan van hypnose minder angstig zijn voor een operatie dan een controlegroep en een groep die extra aandacht kreeg. De angst verminderde maar liefst met 56 procent. En dat terwijl bij de controlegroepen de angst juist steeg. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Anesthesia Analgesia.

Drie groepen van 26 patiënten per groep werden vergeleken op het angstniveau net voor de operatie. Een veel gebruikte vragenlijst, State-Trait Anxiety Inventory (STAI) questionnaire, werd gebruikt om de angst te meten. De hypnosegroep kreeg suggesties in de lijn van Milton Erickson, een Amerikaanse psychiater en grondlegger van de moderne hypnotherapie (afbeelding).  Hierbij werden suggesties gegeven over kalmte en ontspanning rond de operatie.
 

Hypnose als therapeutisch middel

Er waren twee controlegroepen. De eerste controlegroep was de attentiegroep. Hierbij sprak de patiënt met een assistent. Er werd aandacht besteed aan items waar de patiënt mee zat rond de operatie en geprobeerd werd de patiënt een gevoel te geven dat er controle was binnen deze situatie. De sessies duurden allebei 30 minuten. De derde groep kreeg een standaard behandeling; ze mochten t.v. kijken, de krant lezen, praten met hun familie of iets anders wat ze wilden.

Bij de binnenkomst in de operatiekamer toonde de hypnosegroep een vermindering van angst met 56 %. De angst steeg bij patiënten van de attentiegroep met 10 %, en patiënten van de controlegroep hadden een angstvermeerdering van 47 % (P=0.001). Deze studie laat zien dat hypnose een mooie aanvulling kan zijn in een regulier ziekenhuis, bij de voorbereiding van patiënten op een operatie.
 

De resultaten van het onderzoek zijn ook te lezen op Pubmed.

 

 

 

 

 


 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in