2Doc - Hypnose op recept

In ruim 70 ziekenhuizen in Nederland wordt inmiddels hypnose gebruikt als behandeling bij verschillende klachten, waaronder onbegrepen buikpijnklachten. Maar ook het vermoeidheidssyndroom, chronische pijn en spierreuma worden met succes behandeld door hypnotherapeuten.
 

Op maandag 28 mei was de documentaire 'Hypnose op recept' te zien bij de NTR. Hierin volgt Mirjam Bartelsman patiënten die in reguliere Nederlandse ziekenhuizen worden behandeld met hypnose.

Veel regulier artsen snappen niet hoe hypnose werkt en dat brengt nogal eens wat scepsis met zich mee. Kinderarts prof. dr. Marc Benninga van het AMC in Amsterdam, werd dan ook voor gek verklaard door collega's toen hij onderzoek ging doen naar de effecten van hypnose bij kinderen. En ook Benninga had eigenlijk niet verwacht dat het onderzoek succesvol zou zijn: "Ik geloofde er eigenlijk helemaal niets van, maar als het gaat om chronische buikpijn bij kinderen staan wij als kinderartsen met lege handen. Dus ik dacht: laat ik het dan maar onderzoeken en dan zal vast en zeker blijken dat dit ook niet werkt.”
 

Hypnose werkt beter

Maar het onderzoek in het AMC in Amsterdam liet zien dat 85% van zijn patienten beter werd na vijf of zes behandeingen door hypnotherapie. Benninga: “Ik was zelf ook volledig verrast. Vooral als je kijkt naar de kinderen die in dezelfde periode door de kinderarts behandeld werden met medicijnen, gesprekken enzovoorts. Van hen werd slechts 25% beter.” Niet alleen kinderen hebben baat bij een behandeling door een hypnotherapeut, inmiddels is ook vastgesteld dat hypnose een effectieve behandeling kan zijn voor volwassenen. Dan gaat het vooral mensen met een prikkelbare darm, dat zijn zo'n anderhalf miljoen mensen in Nederland.

Uitzending: 2Doc: Hypnose op recept: Maandag 28 mei, 20.55 uur NPO 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in