2Doc - Hypnose op recept

In ruim 70 ziekenhuizen in Nederland wordt hypnose gebruikt als behandeling bij verschillende klachten. Het wordt gebruikt bij chronische buikpijnklachten, maar ook het vermoeidheidssyndroom, chronische pijn en spierreuma worden met succes behandeld door hypnotherapeuten.
 

Hoe zo'n behandeling in zijn werk gaat is te zien in de documentaire 'Hypnose op recept' . Hierin volgt Mirjam Bartelsman patiënten die in reguliere Nederlandse ziekenhuizen worden behandeld met hypnose.
 

Skepsis en ongeloof

Veel regulier artsen snappen niet hoe hypnose werkt en dat brengt nogal eens wat scepsis met zich mee. Kinderarts prof. dr. Marc Benninga van het AMC in Amsterdam, werd dan ook voor gek verklaard door collega's toen hij onderzoek ging doen naar de effecten van hypnose bij kinderen. En ook Benninga had eigenlijk niet verwacht dat het onderzoek succesvol zou zijn: "Ik geloofde er eigenlijk helemaal niets van, maar als het gaat om chronische buikpijn bij kinderen staan wij als kinderartsen met lege handen. Dus ik dacht: laat ik het dan maar onderzoeken en dan zal vast en zeker blijken dat dit ook niet werkt.”
 

Hypnose werkt beter dan regulier

Maar het onderzoek in het AMC in Amsterdam liet zien dat 85% van zijn patienten beter werd na vijf of zes behandeingen door hypnotherapie. Benninga: “Ik was zelf ook volledig verrast. Vooral als je kijkt naar de kinderen die in dezelfde periode door de kinderarts behandeld werden met medicijnen, gesprekken enzovoorts. Van hen werd slechts 25% beter.”

Niet alleen kinderen hebben baat bij een behandeling door een hypnotherapeut, inmiddels is ook vastgesteld dat hypnose een effectieve behandeling kan zijn voor volwassenen. Dan gaat het vooral mensen met een prikkelbare darm, dat zijn zo'n anderhalf miljoen mensen in Nederland.

Uitzending: 2Doc is hier te zien: Hypnose op recept:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in